„Rusia pune o mare miză pe Republica Moldova, fiindcă acest stat din punct de vedere geografic este foarte bine plasată și este un cap de pod care poate lovi deopotrivă și în spatele Ucrainei, spre Est și spre Vest, tot ceea ce înseamnă comunitatea țărilor europene. Din punctul acesta de vedere noi nu trebuie să ne facem iluzii că noi am sta undeva într-un plan secundar. Niciodată de-a lungul istoriei, Rusia nu s-a dat într-o parte de la ceea ce tot a însemnat și în conflictele din secolul IX legate de acest teritoriu, inclusiv ce a poftit foarte mult să ia tot spațiul românesc,” a spus Alecu Reniță.
Totodată, Reniță a menționat că noi trebuie să înțelegem că politicile care s-au făcut după declarațiile de la independență până-n prezent, toate au fost impuse practic de Moscova, potrivit TVRMOLDOVA.md.
„Am să dau doar trei elemente cheie care au ajuns și în Constituția R. Moldova. Separatismul care la început Moscova care ne-a avertizat în 1989 prin Luchianov și pe urma în 1990 când nu am vrut să votăm referendumul pentru păstrarea uniunii sovietice și a spus că o să aveți trei republici. Acesta este elementul separatismul care ei l-au provocat și la Tiraspol, și la Comrat și l-au făcut. Doi, neutralitatea, au făcut tot posibilul prin oamenii lor în 1994 să bage neutralitatea în Constituția R. Moldova, dar și în constituțiile altor colonii care s-au desprins atunci de la Uniunea Sovietică și Ucraina a fost până în 2014 neutră, având garanțiile memorandumului fictiv din 1994 semnat la Budapesta de Rusia. Și al treilea elemnt care venea în pachet era fideralizarea, deci toate trei separatismul, neutralitatea și fideralizarea, trebuiau să paralizeze o țară, să nu aibă nicio capacitate de a-și organiza într-o formă sau alta securitatea națională,” a mai spus Alecu Reniță.
De asemenea, editorialistul a precizat că Rusia a avut întotdeauna dominații pe acest spațiu în diferite forme.
„Mai mult din jumătatea populației R. Moldova este împotriva la NATO și pe de altă parte trăiește cu iluzia că neutralitatea te poate salva de orice atac al agresorului, două lucruri foarte grave. În acest context, urma să facă federalizarea și acest teritoriu era pentru foarte mult timp, definitiv pus sub talpa Kremlinului.Tot ce auzim noi despre un eventual atac al ucrainenilor sau a Chișinăului, a României și multe altele. Republica Moldova are un singur dușman în acest spațiu, Rusia. R. Moldova a înțeles că neutralitatea nu o apără”, a mai adăugat Alecu Reniță, deputat în Parlamentul 90 în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.
Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” poate fi văzută mai jos.