Alcoolismul este o problemă majoră a societății R.Moldova

  • 09 Octombrie 2016 17:41
Alcoolismul este o problemă majoră a societății R.Moldova

Republica Moldova este pe locul doi în lume cu cel mai înalt nivel de consum de alcool pe cap de locuitor.

Consumul de alcool rămâne factorul determinant numărul unu de deces sau dizabilitate și poate cauza peste 60 de tipuri diferite de afecțiuni sau stări patologice, inclusiv traumatisme, tulburări mentale și de comportament, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

În anul 2014, costurile sociale ale consumului de alcool se ridicau la circa 111,8 milioane de lei, ceea ce a constituit 1% din PIB-ul statului. La sfârșitul anului 2015, sub supraveghere medicală în instituțiile narcologice din republică se aflau peste 46 de mii de bolnavi de alcoolism cronic, 622 de bolnavi cu psihoze alcoolice, precum și 5627 în evidență preventivă în legătură cu abuzul de alcool. Anual în Republica Moldova circa 40 de persoane mor în accidente rutiere produse în stare de ebrietate, iar circa 200 de persoane rămân traumatizate  în rezultatul acestora.

În scopul alinierii legislației naționale în domeniul controlului alcoolului la legislația UE și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, Ministerul Sănătății va promova completări și modificări la un șir de acte legislative. Aceste documente vor interzice promovarea și publicitatea băuturilor alcoolice prin intermediul audiovizualului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău