Ala Tocarciuc: Trebuie testați toți profesorii, din banii statului

  • 11 Septembrie 2021 09:06
Ala Tocarciuc: Trebuie testați toți profesorii, din banii statului

Testarea anti-COVID-19 a angajaților din sistemul educației ar trebui să se facă din contul statului. Este opinia expertei în sănătate publică, Ala Tocarciuc, potrivit căreia, pentru o eficiență sporită, testarea cadrelor didactice ar trebuie să se facă mai des decât o dată la două săptămâni, iar statul ar trebui să fie cel care suportă cheltuielile de testare. Mai mult, potrivit lui Tocarciuc, una dintre cauzele care determină reticența moldovenilor la vaccin este comunicarea defectuoasă a autorităților, notează IPN.

Potrivit deciziei autorităților, de la 1 septembrie este obligatorie prezentarea testelor anti-COVID-19, o dată la 14 zile, pentru angajații nevaccinați din sistemul educației. Guvernul a anunțat că nu va asigura gratuitatea testării, atât timp cât statul asigură gratuitatea vaccinului. Specialiștii în sănătate publică spun însă că metoda confruntării” nu este cea mai eficientă.

„Dacă un profesor, care este un om cu carte, are dubii în privința vaccinului, înseamnă că are unele argumente în favoarea părerii lui. Cea mai bună soluție este comunicarea. Să i se explice avantajele vaccinării. Profesorii trebuie testați, dar mai des decât o dată la 14 zile. Ei trebuie testați toți, nu doar cei nevaccinați, pentru că sunt în contact cu copiii. Testarea ar trebui să se facă din contul angajatorului, nu din cont propriu”, a spus Ala Tocarciuc în cadrul emisiunii „Prime Time” de la PrimeTV.

Potrivit lui Tocarciuc, încă de la începutul pandemiei comunicarea guvernanților cu cetățenii a fost una defectuoasă, fapt ce a indus societății incertitudine și neîncredere în mesajele autorităților.

„Studiile arată că nivelul de acceptare a vaccinului este de 80% în țările sărace. Pentru că oamenii de acolo înțeleg că vaccinul e singura soluție de a supraviețui, ei știu că dacă se îmbolnăvesc, sistemul de sănătate este într-o stare precară și nu vor fi tratați. În țările bogate oamenii își permit luxul să nu se vaccineze, pentru că ei știu că dacă se vor îmbolnăvi, sistemul de sănătate îi va trata. La noi este un paradox, avem un sistem de sănătate la pământ, și totuși oamenii nu vor să se vaccineze. Este o problemă de comunicare și autoritățile au 50% din responsabilitate”, a spus Tocarciuc.

Potrivit datelor oficiale, de la începutul campaniei de imunizare, rata de vaccinare la nivel național este de 22%. Cea mai înaltă rată de imunizare se înregistrează în rândul lucrătorilor medicali – 89%.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău