Ala Tocarciuc: Se presupune că această pandemie cu COVID-19 va avea un singur val

  • 03 August 2020 17:38
Ala Tocarciuc: Se presupune că această pandemie cu COVID-19 va avea un singur val

Se presupune că această pandemie cu COVID-19 va avea un singur val și el va crește lent în majoritatea țărilor. Chiar dacă va avea li niște coborâșuri, până când nu se va ajunge la un grad de 60%-70% de imunitate colectivă, el nu se va opri, dacă nu vine vaccinul. Declarațiile în acest sens au fost făcute de către Ala Tocarciuc, expertă în probleme de sănătate publică la dezbaterile publice „COVID-19: Amintiri despre Viitor sau Ce ne învață Istoria?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Ala Tocarciuc afirmă că, din ianuarie până în iulie, cu ajutorul tehnologiilor și aplicarea diverselor metode, s-a adunat foarte multă informație și au fost elaborate foarte multe modele de simulare a dezvoltării acestei pandemii,. „Acum, Organizația Mondială a Sănătății deja nu spune că va fi al doilea val. Și-au schimbat opinia pentru că se vede situația din diverse țări”, a spus ea.

La capitolul comunicarea dintre autorități și cetățeni, Ala Tocarciuc spune că este unul dintre instrumentele cele mai importante în combaterea unei crize. ,,Am avut până acum o comunicare foarte segmentată și selectivă în anumite perioade din partea autorităților și asta a fost unul dintre factorii importanți care au determinat situația de astăzi, de fapt. Acele ieșiri zilnice ale autorităților, nu erau de fapt niște comunicări holistice. Erau doar niște prezentări de date statistice și nu se explicau toate pericolele, nu se explicau toate măsurile de prevenire și nu se combăteau acele mituri. Toate acestea trebuiau făcute de specialiști’’, adaugă expertul.

,,În cazul când avem o comunicare segmentată: într-o zi se spune că virusul există și în altă zi se spune că virusul nu este periculos, desigur că oamenii sunt zăpăciți, devin confuzi și încetează să mai creadă. La aceasta se mai adaugă problemele financiare și de supraviețuire și atunci oamenii intră în faza de negare. Recomandarea este să îmbunătățim comunicarea”, afirmă Ala Tocarciuc.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău