Ala Tocarciuc, despre varianta Delta a COVID-19 în R.Moldova: „Cred că ea deja este și este doar o chestiune de timp ca să ajungem și noi pe val”

  • 14 Iulie 2021 13:51
Ala Tocarciuc, despre varianta Delta a COVID-19 în R.Moldova: „Cred că ea deja este și este doar o chestiune de timp ca să ajungem și noi pe val”

Varianta Delta a virusului SARS-Cov-2 se răspândește mult mai repede, iar perioada de incubare este mult mai scurtă, atenționează experții în sănătate publică. În Rep. Moldova nu sunt laboratoare care să poată depista prin teste prezența acestui virus, însă, cel mai probabil, varianta Delta este deja prezentă în Republica Moldova, cu o probabilitate de 80 la sută, după cum a declarat pentru Radio Chișinău experta internațională în sănătate, Ala Tocarciuc.

„După presupunerea mea ar fi mai degrabă da, mai mult de 80% că da, el este deja. Situația este cristică nu doar în Federația Rusă, dacă e să urmărim un grup de țări, țări din partea de sud a Europei, care au călătorit foarte mult, cum ar fi britanicii și pot să dau așa exemple de țări, cum ar fi Portugalia, Spania și Grecia. Noi vedem că în aceste țări au început să crească peste o sută de procente de la săptămână la săptămână numărul de cazuri noi, ceea ce ne spune foarte clar că tulpina migrează, migrează rapid. Pentru că suntem în perioada de vară, oamenii pleacă în concediu, și, de obicei, oamenii când pleacă în concediu iau cu ei și tulpinile prezente în regiunile de lângă Sud. Respectiv, acolo interacționează cu alți oameni, din alte regiuni, transmițându-le aceste tulpini, iar foarte mulți oameni se întorc acasă având deja în bagaje inclusiv și tulpina Delta. De asta ea migrează foarte repede, este foarte contagioasă, se transmite în 5 secunde. Dacă înainte trebuia 15 minute să fii în contact cu un om bolnav ca să te molipsești, acum este suficient 5 secunde. Respectiv, această variantă trece foarte repede de la om la om, și perioada de incubație s-a scurtat. Și eu cred că ea deja este, și este doar o chestiune de timp ca să ajungem și noi pe val. Pentru că noi am început să creștem, în toate țările creșterea la început era așa, lentă, parcă nu era îngrijorătoare, și când se ajungea la un punct critic, deja era explozie de cazuri.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău