Ala Tocarciuc, despre tulpina indiană de COVID-19: „Multe restricții au fost eliminate, a crescut fluxul de traversare a frontierelor, a crescut perioada de vacanță. Cred că toți acești factori o să urgenteze apariția acestei tulpini și în R.Moldova”

  • 09 Iunie 2021 13:20
Ala Tocarciuc, despre tulpina indiană de COVID-19: „Multe restricții au fost eliminate, a crescut fluxul de traversare a frontierelor, a crescut perioada de vacanță. Cred că toți acești factori o să urgenteze apariția acestei tulpini și în R.Moldova”

Republica Moldova s-ar putea confrunta cu un nou val al pandemiei de coronavirus, generat de răspândirea în Europa a ”tulpinii indiene” de COVID-19. Acest fenomen ar putea fi amplificat de perioada de vară și migrarea cetățenilor dintr-un stat în altul, consideră experții. Noua tulpină a fost deja depistată în România și este mult mai contagioasă decât cea britanică, a menționat experta internațională în probleme de sănătate, Ala Tocarciuc, într-un interviu pentru Radio Chișinău.

Ce presupune această nouă tulpină indiană, cât de gravă este și care sunt manifestările acesteia?

Acum este numită tulpina Delta. Este de fapt o tulpină din seria mutațiilor duble. Are două mutații. O mutație este cea care a fost descoperită inițial în Africa de Sud, și altă mutație a fost descoperită în California. Deci, nici una din mutațiile inițiale, nici cea de Africa de Sud și nici cea de California nu am avut informații ca au fost depistate în Republica Moldova. Acestea sunt niște mutații noi pentru populația noastră și din această cauză acesta ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Pentru că noi am avut doar tulpina britanică și nu am avut alte tulpini. Desigur că cei care nu au fost bolnavi și nu au fost vaccinați vor fi primele ținte.

Cât de iminent este pericolul tulpinii indiene pentru Republica Moldova, în condițiile în care au fost deja depistate cazuri în România și Ucraina?

Acum două săptămâni tulpina era deja prezentă în 44 de țări, așa că nu este surprinzător că ea este în România. Ținând cont de faptul că la noi foarte multe restricții au fost eliminate, a crescut fluxul de traversare a frontierelor, a crescut perioada de vacanță și perioada concediilor, în general. Cred că toți acești factori o să urgenteze apariția acestei tulpini și în Republica Moldova.

Considerați că va fi necesară înăsprirea restricțiilor pandemice, vom reveni la carantina totală, în cazul apariției acestei tulpini?

Este foarte greu de făcut pronosticuri, pentru că sunt mulți factori care influențează și sunt volatili, se schimbă de la săptămână la săptămână. Din ceea ce cunoaștem acum, tulpina are două mutații, iar mutațiile acestea nu au fost depistate anterior în R. Moldova. Tulpina aceasta este cu 40-50% mai contagioasă decât cea britanică, care a fost cu 70% mai contagioasă decât cea din Wuhan. Noi am văzut ce s-a întâmplat la noi cu tulpina britanică, începând cu decembrie și terminând cu aprilie. Noi am fost în perioada de valuri cu tulpina britanică. Dacă e să ținem cont că vor fi cu 40% mai mulți pacienți, putem face niște estimări teoretice. Iarăși spun, că acestea toate sunt teoretice, deoarece avem factorul vaccinării, avem mai mulți factori care sunt volatili acum și cred că tot ce vom prezice nu vor fi foarte aproape de adevăr, pentru că e complicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău