Ala Tocarciuc: Ar trebui să obligăm membrii comisiei electorale și alegătorii să respecte regulile
-
16 Octombrie 2020 18:07
Instrucțiunea cu privire la organizarea alegerilor prezidențiale emisă de CEC, prin care se atenționează comisiile de alegeri și alegătorii să respecte regulile de protecție, ar trebui modificată. „Ar trebui să obligăm și membrii comisiei electorale, și alegătorii să poarte mască, după posibilități, mănuși, dezinfectant și pix. Dacă doar atenționăm, riscăm să avem un număr foarte mare de îmbolnăviri după alegeri”, a spus Ala Tocarciuc, expertă în probleme de sănătate publică.
În cadrul dezbaterilor publice, organizate de IPN, experta a adus drept exemplu alegerile locale din România, organizate pe 27 septembrie, care au dus la creșterea numărului de infectați de COVID de la 1400 de cazuri noi zilnice la peste 4000. „Aici avem niște teme pentru acasă pe care trebuie să le facem. Ne pregătim până pe 1 noiembrie să facem alegeri, dar trebuie să fim pregătiți și pentru ceea ce va fi pe 7-8 noiembrie. Ce vom face cu valul de bolnavi, pentru că pe 15 noiebrie, dacă vom avea turul II, problemele de la 1 noiembrie o să ne pară floricele”, a punctat Ala Tocarciuc.
În opinia ei, autoritățile nu au folosit oportunitatea de a digitaliza sau de a schimba modalitățile de vot: votul prin poștă sau cel electronic. „Având industrie IT, care deja crește în țara noastră, am fi putut face asta cu costuri mici. Asta nu s-a făcut, nu am schimbat modalitatea de vot, am rămas la modalitatea veche, un pic arhaică, cu prezența individuală a fiecărui alegător în oficiul de votare. Aici avem rezerve și putem să îmbunătățim”, a subliniat experta.
„Fiecare campanie electorală generează un anumit nivel de stres în societate. Acesta se măsoară prin dimensiunea polarizării votului și dimensiunea opțiunilor electorale ale populației. Cu cât mai mare e concurența între candidați, cu atât mai înalt este nivelul de stres și riscul de învinuiri și suspiciuni la fraude. În situația curentă, avem și stresul pandemic sau riscul stigmatizării unei părți de populație, influențat de frica de a se îmbolnăvi, de frica de moarte. Acum avem două stresuri suprapuse, iar specialiștii se gândesc ce să facă în așa situație: când stresul electoral din ultimele două săptămâni va crește și, pe de altă parte, stresul pandemic, pentru că crește numărul celor bolnavi. Pentru a diminua acest stres, candidații la funcția de președinte trebuie să se așeze la o masă de dialog, pentru că, părerea mea, ca alegător și ca simplu cetățean, este că niciun post de președinte nu valorează viețile umane. Aceste riscuri trebuie evaluate corect, trebuie de gândit cum le diminuăm”, a spus Ala Tocarciuc.
Ea sugerează autorităților și cetățenilor să nu intre într-o pozitivitate falsă, afirmând că totul este pregătit și că riscuri nu există. „Membrii comisiei vor fi cei mai expuși. Se știe că virusul multe ore trăiește în aer. Fiecare alegător va veni, va trebui să-și scoată masca ca să se identifice, oricum vor interacționa cu membrii din comisie. Aceștia vor rămâne în încăpere mai mult de 12 ore, ceea ce înseamnă că avem riscul ca peste o săptămână toți membrii comisiei să fie bolnavi. Aici eu văd pericole mari. Pentru alegători, riscurile nu sunt atât de mari, ei vor veni pe cinci minute, va intra, dacă ulterior aruncă masca, mănușile și își dezinfectează mâinile și nu stau în acea încăpere, diminuează riscul. Angajații comisiilor electorale, observatorii locali - aici este problema. Cei străini vor veni puțini și valoarea observatorilor locali va crește, iar numărul lor tot este o problemă. Câți observatori putem pune într-o încăpere foarte mică, unde deja avem 10 membri ai comisiei electorale? Pentru acești oameni riscul de a fi contaminați va fi foarte mare”, a explicat experta.
Ala Tocarciuc și-a exprimat certitudinea că numărul de bolnavi va crește și nu doar din cauza alegerilor, ele fiind un factor suplimentar. „Toată lumea înțelege că numărul de cazuri va crește. Suntem în ascendență și nici nu am coborât de la începutul pandemiei. Părerea mea este că alegerile vor accelera această ascendență. E bine că noi toți conștientizăm asta, acum avem ceva timp să ne pregătim. Avem două săptămâni pana în alegeri și o săptămână perioada de incubație, pentru cei care se vor contamina la alegeri, deci, avem trei săptămâni înainte. Cei care sunt la conducere, în sistemul de sănătate și cei care dirijează cu administrațiile publice locale responsabile de aceste procese, ar trebui să se gândească acum ce facem cu pacienții, cum îi triem, cum îi tratăm, cum capacităm la nivel local, de unde căutăm resurse medicale, umane în special?”, a spus aceasta.
„Responsabilitatea o poartă cei care sunt la guvernare, eu aștept de la ministrul sănătății, de la prim-ministru, de la CEC, să ne spună foarte clar ce facem, cum facem, unde sunt rezerve, câte paturi avem pregătite și câte mai activăm. Ar fi bine să avem o comunicare coerentă ca să diminuăm panica și stresul”, a încheiat Ala Tocarciuc.
Dezbaterile publice: „Alegerile în pandemie: necesitate, riscuri, scenarii, soluții”, sunt ediția a 157-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.