Ala Nemernco: Ministerul Sănătății a adoptat măsuri de scădere a prețurilor la medicamente

  • 26 Octombrie 2021 18:29
Ala Nemernco: Ministerul Sănătății a adoptat măsuri de scădere a prețurilor la medicamente

Ministerul Sănătății a adoptat trei măsuri, intrate în vigoare de astăzi, „care vin să coboare povara financiară de pe umerii pacienților pentru medicamente”. „Am făcut modificări în ceea ce ține de înregistrarea medicamentelor în nomenclatorul de stat al medicamentelor. Numărul de medicamente pe care le avem înregistrate în acest nomenclator a scăzut foarte considerabil în ultimii ani din cauza multor reglementări care au fost introduse la procedurile de înregistrare, care erau destul de complicate – iar adesea erau cu interes. Prin aceasta era influențat de prețul medicamentului”, a declarat Ala Nemerenco, ministru al sănătății, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

„Dacă în 2015 am avut 6072 de medicamente înregistrate în nomenclator, în 2021 sunt 3979”, a menționat Ala Nememrenco. Pandemia a influențat foarte mult viața societății și a fost nevoie să fie  introduce în sistemul de sănătate măsuri care să sporească cât mai rapid accesul unor medicamente pe piața Republicii Moldova, care să fie „noi, inovative, destinate tratamentului COVID foarte rapid”, a precizat oficialul.  

„Astfel, Ministerul Sănătății a venit cu modificarea cadrului normativ existent pentru implementare a trei proceduri rapide de înregistrare a medicamentelor, spre deosebire de procedura ordinară, care are un termen de 210 zile. Prima măsură vizează procedura condiționată pentru medicamente necesare în situații de urgență, inclusiv vaccinuri, și pentru afecțiuni cu importantă majoră pentru sănătatea publică. Timpul de evaluare a dosarelor pentru aceste medicamente este de 10 zile lucrătoare. A doua măsură vizează procedura accelerată de recunoaștere unilaterală pentru produsele medicamentoase autorizate de către instituții internaționale recunoscute ca EMA, FDA, dar și de alte țări, cu autorități regulatorii exigente precum Elveția, Canada, Japonia, Australia, Marea Britanie. Timpul de evaluare a dosarelor va fi de 10 zile lucrătoare. A treia măsură vizează procedura colaborativă pentru medicamentele care sunt precalificate de Organizația Mondială a Sănătății. Termenul de evaluare a acestor dosare va fi de 45 de zile”, a menționat Ala Nemerenco.

„Prin aceste modificări  va fi evitată dublarea evaluării dosarelor, va fi scurtată perioada de aprobare în cazurile menționate. Aceasta va duce nu numai la accesul populației la anumite medicamente, dar și la utilizarea eficientă a resurselor administrative și umane la Agenția Medicamentului și a dispozitivelor medicale”, a subliniat ministrul sănătății.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău