Ala Nemerenco: Limitarea cantității de grăsimi trans, din compoziția produselor alimentare ca parte a eforturilor de combatere a bolilor de inimă și a accidentelor vascular cerebrale

  • 07 Martie 2023 17:30
Ala Nemerenco: Limitarea cantității de grăsimi trans, din compoziția produselor alimentare ca parte a eforturilor de combatere a bolilor de inimă și a accidentelor vascular cerebrale

Cantitățile de grăsimi în produsele alimentare vor fi limitate, potrivit unei decizii aprobate astăzi, 7 martie, de Guvern, cu scopul de a proteja sănătatea consumatorilor. Astfel urmează să fie ajustată lista substanțelor interzise, celor supuse restricțiilor și celor care se află sub control, în conformitate cu legislația europeană, scrie Radio Chișinău.

Producătorii și comercianții din sectorul alimentar vor avea obligația să se asigure că acizii grași trans (AGT) nu depășesc 2/100 grame de grăsimi din conținutul alimentelor. Prevederea a fost introdusă în Regulamentul sanitar privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare. Este una din măsurile prin care autoritățile își propun să prevină bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale, în contextul în care consumul de AGT din alimente sporește riscul apariției bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, cancerului și a altor maladii cronice, a spus ministra Sănătății Ala Nemerenco:    

„Limitarea cantității de grăsimi trans, din compoziția produselor alimentare ca parte a eforturilor de combatere a bolilor de inimă și a accidentelor vascular cerebrale. Ca urmare, producătorii și comercianții din sectorul alimentar vor avea obligația să asigure ca conținutul de acizi trans grași de alimente să  nu depășească 2 grame la 100 grame de grăsimi din conținutul acestuia, aliniindu-se astfel la normele europene”.   

Ala Nemerenco a declarat în ședința Guvernului că rezultatele controlului realizat de Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor pe parcursul lunii februarie sunt alarmante. Ea s-a referit inclusiv la cazul recent cu plăcintele, când ANSA a constatat că aproape 80% din produsele denumite „plăcinte cu brânză”, de fapt nu conțin niciun gram de brânză, ci produse asemănătoare pe bază de grăsimi vegetale, iar în unele cazuri conținutul de acizi grași trans în umplutură depășește peste 25 de ori limita stabilită la nivel european. Ala Nemerenco:    

Un studiu realizat anul trecut în Rep. Moldova care a examinat mediul alimentar din municipiul Chișinău a relevat că produsele alimentare din comerț conțin frecvent cantități crescute de acizi grași trans. Astfel în peste 60% din toate produsele analizate conținutul de acizi grași trans depășea limita în majoritatea țărilor Europene. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, consumul de grăsimi trans provoacă peste 500 de mii de decese premature pe an din cauza bolilor cardiovasculare, iar pentru fiecare gram suplimentar de acizi grași trans, consumat pe zi riscul de atac de cord crește cu 5%”, a declarat Ala Nemerenco.

Acizii grași trans se utilizează la scară largă în industria alimentară pentru a crește durata de valabilitate a produsului și a îmbunătăți textura alimentelor procesate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,54 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău