Ala Nemerenco despre bărbatul vaccinat în stradă: S-a făcut exces de zel

  • 05 Noiembrie 2021 08:14
Ala Nemerenco despre bărbatul vaccinat în stradă: S-a făcut exces de zel

Ministrul Sănătății califică drept „exces de zel” cazul bărbatului imunizat în plină stradă. Șefa de la Sănătate spune că deși practica internațională permite imunizarea în spații deschise, procesul vaccinării trebuie să aibă loc în condiții de maximă siguranță. Ministrul dă, totuși, asigurări că persoana care apare în imagini administrând vaccinul în stradă este angajat al sistemului de sănătate, notează IPN.

Ala Nemerenco spune că pe perioada campaniei „Săptămâna Imunizării” mai mulți angajați ai sistemului public și privat au promovat prin localitățile Republicii Moldova ideea vaccinării anti-COVID-19.  Șefa de la Sănătate s-a arătat însă nemulțumită de imaginile cu persoanele vaccinate în stradă, apărute în spațiul public.

„N-a fost vorba doar despre deputați, s-a implicat și Inspectoratul de Poliție și voluntari care au mers prin localități. Nu este bine să se vaccineze așa, s-a făcut exces de zel. Dacă se efectuează vaccinarea afară, experiența este și în alte țări, este normal ca persoana să fie așezată, chiar și de la o înțepătură cineva ar putea avea o reacție adversă. Am verificat, doamna este lucrător medical. Este bine să se întâmple în condiții sigure, noi asta am realizat”  a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

De asemenea, ministrul sănătății spune că are vești bune pentru persoanele vaccinate, deținătoare ale certificatului COVID-19. Documentul va fi, în curând, acceptat la nivel european, în prezent acesta fiind omologat la certificatele COVID din spațiul comunitar.

„Săptămâna trecută Comisia Europeană ne-a anunțat că certificatul nostru COVID a trecut cu succes toate testările și acum se află în procedura de echivalare. Când vom primi această echivalare, certificatul nostru nu se va deosebi cu nimic de certificatele emise în țări europene. De asemenea, persoanele care și-au făcut schema completă în România, dacă vom ajunge la doza 3 și vor dori s-o facă, o vor face aici, astfel fiind unificate aceste certificate”, a mai spus Ala Nemerenco.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, rata de vaccinare la nivel național cu schema completă este de 25,5%. Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă se înregistrează în municipiul Chișinău – 38%, iar la polul opus se află UTA Găgăuzia  cu o rată de 15%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău