Ala Nemerenco: 20 de milioane de euro vor merge către sistemul de sănătate din regiuni

  • 09 Septembrie 13:45
Ala Nemerenco: 20 de milioane de euro vor merge către sistemul de sănătate din regiuni

Ministerul Sănătății a desfășurat astăzi consultări publice pe marginea Planului de Acțiuni pentru anii 2021-2022. Printre obiectivele formulate de noua conducere a ministerului se numără oferirea unor servicii medicale de înaltă calitate în spitalele raionale, motivarea lucrătorilor medicali pentru a preveni exodul acestora peste hotare și accesul populației la medicamente la prețuri accesibile. 

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a propus instituirea unei direcții în cadrul Ministerului care să urmărească folosirea corectă a resurselor financiare în domeniul medical. De asemenea, ar urma să fie revizuită politica referitoare la piața medicamentelor, pentru a le putea oferi posibilitate tuturor cetățenilor să-și procure medicamente la prețuri accesibile, dar și să beneficieze de medicamente compensate. Ala Nemerenco a subliniat, totodată,  necesitatea asigurării cu echipamente de înaltă calitate a instituțiilor medicale regionale

Să asigurăm, de asemenea, cu echipamente de înaltă performanță instituțiile medicale de nivel regional, ne propunem aceasta. Acest lucru vine în contextul accesului larg al populației la servicii performante, nu doar calitative. În curând o să avem demarat un proiect și am obținut o sumă destul de impresionantă din acest ajutor-grant oferit de Guvernul României Republicii Moldova, din care au rămas neutilizate 62 de milioane de euro, dintre care 20 de milioane vor merge spre sistemul de sănătate, și anume pentru fortificarea  capacităților în regiuni. Cetățeanul care trăiește în zona rurală nu trebuie să vină pentru fiecare investigație aici, în Chișinău, și nici nu trebuie să meargă să plătească undeva.

Un alt set de propuneri a venit din partea Coordonatoarei Programului Urgențe de Sănătate Publică, Biroul OMS din Republica Moldova, Stela Gheorghiță. Acestea se referă la finanțarea sistemului de sănătate și gestionarea pandemiei Covid-19.

Propunerile noastre, vizavi de Planul de Acțiuni ale Ministerului Sănătății: mai întâi de toate, unul dintre compartimente vizează  finanțarea sistemului de sănătate și protecție financiară, fiind creșterea veniturilor în fondurile naționale de asigurări în medicină, eficientizarea cheltuielilor în domeniul sănătății și desigur că, creșterea protecției financiare și distribuirea echitabilă a fondurilor. Al doilea program care ar trebui să se regăsească, și care este în legătură directă cu pandemia Covid-19, este strategia de prevenire și combatere a rezistenței antimicrobiene, și vorbesc despre necesitatea acestui document nu doar din prisma sistemului de sănătate, dar și din prisma intersectorialității acestor probleme și acestui fenomen care este la nivel global tot mai mare și mai mare.

În cadrul dezbaterilor, Uniunea Cernobîl din Moldova a solicitat ca persoanele cu dizabilități să fie asigurate cu medicamente gratuite din partea statului.

Autoritățile din sănătate au promis, totodată, majorarea salariilor angajaților din instituțiile medicale și celor din domeniul asigurărilor medicale, pentru a-i motiva să rămână în Republica Moldova și a opri exodul de cadre din sistem.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,87
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:2,68 m/s
Sun
12
Mon
11
Tue
9
Wed
9
Thu
15

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0616 -0.0000
USD 17.3513 -0.0000
RON 4.0528 -0.0000
UAH 0.6587 -0.0000
RUB 0.2415 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău