Al treilea aur pentru producția de teatru radiofonic a Radio Romania, Exploziv, la New York Festivals World's Best Radio Programs 2018

  • 19 Iunie 2018 09:16
Al treilea aur pentru producția de teatru radiofonic a Radio Romania, Exploziv, la New York Festivals World's Best Radio Programs 2018

În fruntea listei laureaților Best Radio Programs a New York Festivals 2018, la categoria Drama Best Special, se află Exploziv de Elise Wilk, în regia lui Mihnea Chelaru. Producția de teatru radiofonic a Radio Romania, Exploziv, a fost desemnată luni, 18 iunie, câștigătoarea medaliei de aur de către Marele Juriu al Festivalului.

Exploziv primește confirmarea pe trei continente. După Grand Prix Maruliç, categoria Drama, în 24 mai 2018 la Hvar (Croația) și Premiul ABU (Asia-Pacific Broadcasting Union), secțiunea Drama, în decembrie 2017 la Chengdu (China), Exploziv este recompensată acum în Statele Unite ale Americii cu locul I, Gold Radio Winner, la categoria Best Drama Special, de către un juriu format din peste 100 de profesioniști ai domeniului.

Juriul internațional, format din specialiști de pe toate continentele, a decis câștigătoarea dintre cele șase producții finaliste: Form Eden (RTE 1, Irlanda), Exploziv (Radio România, România), The Murder's Ape (Swedish Radio, Suedia), Donjon - Duck Heart (SRF Elveția), Blood on Satan's Claw (Bafflegab Productions, UK ) și The Hours(Corporation For Independent Media, SUA). Concursul a aliniat în acest an sute de producții din 27 de țări din întreaga lume.

New York Festivals reunește sub aceeași umbrelă 6 festivaluri concurs dedicate celor mai valoroase realizări în domeniile media (radio, televiziune, publicitate) și comunicare. Dintre acestea, New York Festivals World's Best Radio premiază începând din 1982 cele mai valoroase programe radiofonice din lume, din toate categoriile de producții, fără limită de cronometraj sau format, realizate de posturi de radio, rețele sau producători independenți. Concursul se extinde în fiecare an cu noi categorii ce acoperă noi realități tehnologice și creative ale comunicării sonore. Producții radiofonice, podcast sau audiobook, toate formele comunicării audio sunt urmărite și recompensate pentru creativitate în secțiunile festivalului.

Producția de teatru radiofonic Exploziv de Elise Wilk este destinată publicului tânăr, iar regizorul Mihnea Chelaru revine la dramaturgia Elisei Wilk și explorează dimensiunea sonoră a acestei reinterpretări în cheie contemporană a mitului Bacantelor. După Pisica verde, precedenta producție a regizorului (premiată în 2016 la New York Festivals Drama Best Special cu medalia de argint),  Exploziv de Elise Wilk reia problematica vârstei formării și a trecerii pragului maturizări. Elise Wilk plasează personajele piesei într-un liceu din zilele noastre, iar relațiile mamă-fiu, profesori-elevi descriu dificultățile de adaptare și autocunoaștere specifice adolescenței. Calitatea artistică a producției impune prin explorarea polifonică a multiplelor paliere sonore ale relațiilor dintre personaje și excepționala interpretare a întregii distribuții, ce redă frisonant confruntarea cu conștiința morții.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău