Al Doilea Război Mondial, eveniment atât de exploatat ideologic încât nu mai lasă loc pentru adevărul istoric

  • 09 Mai 2018 14:15
Al Doilea Război Mondial, eveniment atât de exploatat ideologic încât nu mai lasă loc pentru adevărul istoric

Peste 60 de milioane de morți, reprezentând aproximativ trei procente din populația globului de la acea vreme, zeci de milioane de refugiați rămași fără adăpost, economii distruse și ocuparea celei mai mari părți a Europei Centrale, Răsăritene și a Balcanilor de către Rusia Sovietică. Sunt doar câteva din consecințe la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, eveniment marcat astăzi 9 mai. Pentru românii basarabeni sfârșitul războiului a însemnat o perioadă tragică cu ceea ce a urmat, ruperea de la trupul matern-România și supraviețuirea atrocităților sovietice. Din acest motiv, ziua de 9 mai nu poate fi prilej de sărbătoare, spun istoricii.

Al Doilea Război Mondial este cel mai politizat eveniment în spațiul ex-sovietic, din secolul al XX-lea, atât de exploatat ideologic încât nu mai lasă loc pentru adevărul istoric și tragismul acestui cataclism social. Se urmărește scopul de a ascunde adevărații inițiatori și provocatori ai războiului, printre care și Uniunea Sovietică, potrivit istoricului Ion Negrei.

În Rusia, Războiul Mondial este un subiect tabu fiind acceptată doar varianta oficialităților, susține Ion Negrei care a vorbit despre ce a însemnat războiul pentru românii basarabeni: foametea organizată, deportările, persecuțiile și impunerea unei identități inventate.  Așa încât 9 mai ar trebui să fie de fapt o zi a comemorării. 

„Al Doilea Război Mondial a fost foarte tragic pentru noi basarabenii. A dus la prăbușirea Unirii din 1918. Ne-am pomenit, din nou, în brațele Imperiului Sovietic urmat de instaurarea regimului totalitar comunist cu persecutarea elementului național românesc și atribuirea, educarea, impunerea unei identități false, identitatea moldovenească. Consecințele războiului se resimt și astăzi pentru că suntem într-o situație nedeterminată din punct de vedere identitar și din punct de vedere politic”, susține Ion Negrei.

O tragedie globală nu trebuie transformată într-o veselie regională. Ziua de 9 mai ar trebuie să fie o zi a comemorării celor peste 60 de milioane de victime, mai mulți civili decât militari, în niciun caz motiv de sărbătoare și concerte, potrivit istoricului Sergiu Musteață. El susține că victoria asupra nazismului a fost posibilă datorită coalizării forțelor inclusiv ca urmare a sprijinului tehnic și militar din partea Statelor Unite așa încât victoria asupra Germaniei Naziste nu trebuie monopolizată.  

„Uniunea Sovietică, succesorul Rusia, cu fală, încearcă să sărbătorească. A pierdut peste 27 de milioane de oameni, ne mai vorbind de cheltuielile economice. Acest dezastru trebuie comemorat și trase învățăminte, dar nicidecum să fie motiv de veselie. Uniunea Sovietic, bineînțeles că a depus un efort considerabil, dar trebuie luat în calcul și aliații care au contribuit nu doar la deschiderea celui de al doilea front. Susținerea oferită URSS până în 1943, de exemplu, de americani. În unele cazuri unități întregi erau mai degrabă echipate în stil american, decât sovietic. Numărul imens de avioane, muniție, alimente pe care sovieticii l-au primit din partea americanilor”, spune  Sergiu Musteață.

Amintim că politicienii de la Chișinău au decis anul trecut să fie marcate la 9 mai ambele evenimente, atât Ziua Europei cât și Ziua Victoriei. 

Pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa.

Autor: Ina Guțu

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău