Al doilea miliardar care pleacă în spațiu. Jeff Bezos încearcă marți să vadă stelele cu racheta New Shepard

  • 20 Iulie 2021 08:56
Al doilea miliardar care pleacă în spațiu. Jeff Bezos încearcă marți să vadă stelele cu racheta New Shepard

Primul zbor al companiei de turism spațial Blue Origin va fi lansat marți cu patru pasageri la bord, trei bărbați și o femeie, din medii și cu experiențe foarte diferite, instalați cu toții în spatele hublourilor pentru a nu pierde nicio secundă din spectacolul celest, scrie digi24.ro.

Căpitanul, Jeff Bezos

În vârstă de 57 de ani, cel mai bogat om de pe Terra, va decola de pe Planeta Albastră la bordul rachetei New Shepard, construită de propria companie, Blue Origin, pe care a fondat-o în anul 2000, menționează sursa citată.

Cu șase ani înainte, lansase o mică librărie online, Amazon.com, în garajul propriei case. Afacerea a devenit, grație a numeroase inovații, un grup cu mai multe subdiviziuni care valorează astăzi peste 1.700 de miliarde de dolari la bursă, însă este vizată frecvent de critici referitoare la condițiile de muncă ale salariaților.

Compania i-a adus venituri impresionante și chiar dacă, după divorț, i-a cedat soției o parte din acțiunile Amazon, Jeff Bezos are în prezent o avere de circa 200 de miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.

Jeff Bezos, care spune că este ''pasionat de inovații științifice și de spațiu'', a renunțat recent la conducerea Amazon pentru a se consacra unor noi aventuri, începând cu expedițiile spațiale.

Antreprenorul deține de asemenea publicația Washington Post și a spus că dorește să-și dedice mai mult timp și fonduri luptei împotriva încălzirii globale.

Fratele, Mark Bezos

Jeff Bezos și-a invitat fratele, pe Mark, care este cu șase ani mai mic și pe care îl consideră ''cel mai bun prieten''. ''Este tipul cel mai nostim din anturajul meu'', a spus acesta la un moment dat referindu-se la fratele său.

După ce a avut mai multe slujbe în agenții de publicitate, Mark Bezos a fondat propria companie de marketing în 1999, după care a înființat un fond de investiții. Deține totodată și acțiuni în compania Amazon.

Devenit pompier voluntar în 2005, este de asemenea implicat într-o organizație de luptă împotriva sărăciei din 2006.

Într-o înregistrare, acesta a mărturisit că a fost ''stupefiat'' după ce a fost invitat la bordul New Shepard. ''Ce șansă unică nu doar de a trăi această aventură, dar și de a o face alături de cel mai bun prieten!'', scrie Agerpres.

Decana de vârstă, Wally Funk

La 82 de ani, această pionieră și legendă a aviației, ''invitată de onoare'' a miliardarului, se pregătește să devină persoana cea mai vârstnică care călătorește în spațiu, ducându-și astfel la îndeplinire cel mai mare vis.

De la nouă ani, a luat primele lecții de zbor, iar în prezent, are 19.600 de ore de zbor la activ.

În anii 1960, a participat la un program privat destinat testării performanțelor femeilor în condiții similare cu bărbații aleși de NASA pentru a deveni astronauți.

''Mi-au spus că am făcut treaba mai bine și mai repede decât oricare dintre bărbați'', a povestit aceasta. Dar programul a fost sistat, NASA nu a dorit să continue.

Abia în 1983, prima astronaută americană a ajuns în spațiu.

Mezinul, Olivier Daemen

La 18 ani, acest olandez se pregătește să devină cel mai tânăr astronaut din istorie.

Tatăl său, care este președintele unui fond de investiții privat, a participat la licitația celui de-al patrulea loc la bordul rachetei. Locul a fost însă adjudecat de un ofertant anonim Acesta a cumpărat locul contra sumei de 28 de milioane de dolari, dar a fost nevoit să renunțe din cauza unei ''dificultăți'' care l-a forțat să-și amâne zborul.

Locul acestuia va fi luat de Olivier Daemen, care este pasionat de Lună și de rachete de la vârsta de patru ani. ''Sunt extrem de încântat că voi fi în imponderabilitate și că voi vedea lumea de sus'', a spus el într-o înregistrate online.

Tânărul a dat examenul de bacalaureat în 2020, după care și-a luat un an sabatic consacrat în special cursurilor de pilotaj. În toamnă va începe studiile de fizică la Universitatea din Utrecht, Olanda.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
20,7
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:4,15 m/s
Wed
21
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău