Al doilea atac armat în Serbia, soldat cu cel puțin opt morți. Un tânăr de 21 de ani ar fi tras cu o armă automată

  • 05 Mai 2023 08:26
Al doilea atac armat în Serbia, soldat cu cel puțin opt morți. Un tânăr de 21 de ani ar fi tras cu o armă automată

Cel puțin opt persoane au fost ucise și 13 rănite într-un atac armat în apropierea unui oraș din Serbia, la circa 60 de kilometri sud de Begrad, a relatat presa de stat, la doar o zi de la atacul armat de la școala din capitală în urma căruia au murit nouă persoane, potrivit The Guardian, citat de News.ro.

Atacul armat a avut loc joi seară, în apropiere de Mladenovac, după ce atacatorul a tras cu o armă automată dintr-un vehicul în mișcare și apoi a fugit, a relatat televiziunea de stat RTS. Șapte dintre răniți sunt în stare critică, scrie G4Media.

Poliția îl caută pe suspect, despre care se crede că este un bărbat de 21 de ani, și a înconjurat o zonă unde se presupune că acesta se ascunde, a transmis RTS. În zonă este o prezență masivă a Poliției, cu elicoptere și drone aflate în aer, în timp ce ofițerii căutau pe un teren dificil.

Bratislav Gašić, ministrul de Interne, a numit atacul ”un act de terorism”.

Relatările locale sugerează că printre morți se află un ofițer de poliție și sora acestuia, împușcați după izbucnirea unui conflict în satul Malo Orasje, în apropiere de Mladenovac. Se crede că împușcăturile au avut loc la mai multe adrese.

Miercuri, un elev de 13 ani a împușcat mortal opt colegi și un gardian la o școală din Belgrad, un atac care a șocat țara din Balcani.

Poliția l-a identificat pe atacatorul de miercuri Kosta Kecmanović și a afirmat că era elev al școlii din 2019. Polițiștii au declarat că el a folosit două dintre armele tatălui său pentru atacul pe care l-ar fi plănuit de o lună.

Șeful Poliției din Belgrad, Veselin Milić, a afirmat că adolescentul avea și două bombe incendiare și ”a făcut o listă cu copiii pe care plănuia să îi ucidă și clasele lor”. Milić i-a identificat pe elevii uciși ca fiind șapte fete și un băiat, născuți între 2009 and 2011.

Kecmanović este prea tânăr pentru a fi pus sub acuzare și va fi plasat într-o instituție psihiatrică. Părinții săi au fost arestați.

Cel de-al doilea atac armat a avut loc în timp ce Serbia se pregătește pentru trei zile de doliu național, începând de vineri dimineață. Joi, mii de persoane s-au adunat pentru a depune flori, a aprinde lumânări și a lăsa jucării în fața școlii, pentru a comemora victimele atacului de miercuri.

Omagiile au inclus mormane de flori, mici ursuleți de pluș, mingi de fotbal. Un elefant de jucărie gri cu roz a fost așezat lângă gardul școlii, împreună cu mesaje de condoleanțe, iar de gard au fost atârnați pantofi de balet.

Națiunea din Balcan se chinuie să accepte ce s-a întâmplat. Deși este plin de arme rămase din războaiele din anii 1990, atacurile armate în masă sunt extrem de rare – este primul atac cu împușcături la o școală în istoria modernă a Serbiei. Precedentul atac armat a avut loc în 2013, când un veteran de război a cuis 13 oameni în satul Velika Ivanca din centrul Serbiei.

Joi, autoritățile au anunțat o înăsprire a controlului armelor, iar Poliția le-a cerut cetățenilor să își țină armele sub cheie și departe de copii. ”Ministerul de Interne face apel la toți proprietarii de arme să le depoziteze cu grijă, încuiate în seifuri sau dulapuri așa încât să nu fie la îndemâna altora, în special a copiilor”, a transmis Poliția.

Atacul armat de miercuri de la școala Vladislav Ribnikar a provocat și spitalizarea a șapte persoane – șase elevi și un profesor. O fată care a fost împușcat în cap rămâne în stare critică, iar un băiat este în stare gravă, având leziuni ale coloanei vertebrale, au declarat medicii, joi dimineață.

Pentru a-I ajuta pe oameni să facă față tragediei, autoritățile au anunțat că înființează o linie telefonică. Sute de oameni au răspuns unui apel de a dona sânge pentru victimele rănite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău