Al cincilea zbor spațial cu echipaj uman al Blue Origin, efectuat cu succes

  • 04 Iunie 2022 18:23
Al cincilea zbor spațial cu echipaj uman al Blue Origin, efectuat cu succes

Racheta New Shepard de la Blue Origin a transportat cu succes alți șase turiști spațiali, sâmbătă, în cadrul unui zbor de zece minute care a marcat al cincilea succes pentru o astfel de misiune a companiei lui Jeff Bezos, informează AFP, potrivit Agerpres.

Lansarea a fost amânată în mai după ce unul dintre sistemele de rezervă ale rachetei New Shepard nu funcționa conform așteptărilor.

Decolarea a avut loc din vestul statului american Texas la ora locală 08:26 (01:26 GMT).

După un zbor de zece minute, capsula care îi transporta pe cei șase pasageri a aterizat lin pe o câmpie vastă și aridă, scăldată de lumina soarelui.

Din echipaj a făcut parte Katya Echazarreta, de 26 de ani, care a devenit prima femeie născută în Mexic care a ajuns în spațiu și cea mai tânără femeie din Statele Unite care a depășit "ultima frontieră". Ea este inginer și a fost sponsorizată de un program care vizează democratizarea spațiului, numit Space for Humanity. Echazarreta a fost selectată din 7.000 de candidați.

Echipajul l-a inclus de asemenea pe al doilea brazilian care a ajuns în spațiu, Victor Correa Hespanha, precum și pe oamenii de afaceri Hamish Harding, Jaison Robinson, Victor Vescovo și Evan Dick. Acesta din urmă a mai făcut această călătorie în cadrul celui de-al treilea zbor cu echipaj uman al New Shepard, în decembrie anul trecut.

Nu a fost dezvăluit prețul plătit de turiștii spațiali pentru această călătorie.

Jeff Bezos a participat la primul zbor cu echipaj uman al rachetei New Shepard, în iulie 2021. De atunci, racheta l-a transportat în spațiu și pe actorul William Shatner, care l-a interpretat pe emblematicul căpitan Kirk din seria SF "Star Trek".

Călătoria suborbitală durează aproximativ 10 minute de la decolare până la aterizare și atinge o altitudine de aproximativ 106 kilometri care le oferă pasagerilor câteva momente de imponderabilitate înainte de coborârea înapoi pe Pământ unde aterizează cu ajutorul parașutelor.

Principalul concurent al Blue Origin pentru acest tip de zbor suborbital este Virgin Galactic. Însă, din iulie anul trecut și după zborul fondatorului companiei, britanicul Richard Branson, racheta a rămas la sol pentru efectuarea unor modificări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău