Ajutor social pentru perioada recea a anului

  • 23 Septembrie 2015 13:07
Ajutor social pentru perioada recea a anului

Cetățenii cu venituri mai mici decât venitul lunar minim majorat de 1,6 ori pot depune cereri pentru a beneficia de ajutorul pentru perioada rece a anului în perioada noiembrie-martie.

Cererile se pot depune oricând în timpul anului, însă dacă se depun mai târziu de luna noiembrie, aceștia nu vor beneficia de ajutor pentru luna dată, transmite IPN.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei anunță că ajutorul pentru perioada rece a anului este o prestație complementară ajutorului social, care se acordă lunar (în perioada noiembrie-martie) într-o sumă fixă aprobată de Guvern. La moment, această sumă este de 250 de lei. Pentru anul 2015, venitul lunar minim garantat pentru ajutor social constituie 765 lei, iar pentru a putea solicita ajutor pentru perioada rece a anului este de 1224 de lei.

Dreptul la stabilirea ajutorului social și ajutorului pentru perioada rece a anului o are doar Direcția/Secția asistență socială și protecție a familiei, iar cererea pentru acordarea ajutorului social se depune exclusiv la asistentul social din primărie. Printr-o singură cerere, direcția sau secția examinează posibilitatea acordării dreptului la ambele prestații.

Cererile pentru acordarea ajutorului pentru perioada rece a anului pot fi depuse în orice perioadă a anului și nu este necesar de așteptat începutul lunii noiembrie, deoarece în cazul acordării dreptului, valabilitatea acesteia este de 12 luni. Un alt aspect important este că cererea trebuie depusă până în luna noiembrie, altfel plățile se efectuează doar pentru lunile ulterioare depunerii acesteia. De exemplu, dacă cererea se depune în luna ianuarie, dreptul va fi acordat din luna depunerii cererii, iar pentru lunile anterioare plățile nu se efectuează.

În perioada noiembrie 2014 – martie 2015, de cel puțin o plată a ajutorului social pentru perioada rece a anului au beneficiat peste 130 de mii de familii defavorizate, ceea ce constituie peste 360 de mii de persoane. Peste 90% din familiile beneficiare de acest tip de ajutor sunt cele care au în componența sa beneficiari de pensii sau alte prestații sociale, iar mai mult de o jumătate din beneficiari au fost familii care au în componența sa copii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău