Ajutor militar al UE pentru Ucraina: Misiunea de instruire și refacerea stocurilor de arme

  • 19 Noiembrie 2022 12:48
Ajutor militar al UE pentru Ucraina: Misiunea de instruire și refacerea stocurilor de arme

În această săptămână, Uniunea Europeană a lansat o misiune de instruire pentru soldați ucraineni. Este cea mai mare misiune militară a UE de până acum. La reuniunea miniștrilor apărării de la Bruxelles, conturul său a devenit mai clar. În ceea ce privește livrarea de arme pentru Ucraina pentru a înlocui stocurile epuizate, UE avertizează statele membre cu privire la riscul de a acționa pe cont propriu, transmite Agerpres.

La începutul acestei săptămâni, UE a lansat oficial o misiune de instruire pentru trupele ucrainene, numită Misiunea Uniunii Europene de Asistență pentru Ucraina (EUMAM Ukraine). Decizia generală de a stabili misiunea de instruire fusese deja luată de către miniștrii de externe în 17 octombrie. Ungaria a fost singura țară care nu a votat pentru, dar a făcut uz de posibilitatea unei abțineri constructive, ceea ce înseamnă că țara nici nu participă la misiune, nici nu o finanțează. Austria declarase deja că va sprijini misiunea, dar nu a intenționat să fie o parte activă a sa.

Aceasta este cea mai mare misiune de instruire pe care UE a lansat-o vreodată. Ea își propune să pregătească inițial 15.000 de soldați ucraineni pentru câmpul de luptă. Misiunea este desemnată inițial pentru doi ani și este de așteptat să coste în jur de 60 de milioane de euro pe an. Banii provin de la Instrumentul European pentru Pace al blocului comunitar, un fond deja tensionat în mod serios, întrucât este exploatat și pentru a acoperi costul livrărilor de arme de la membri ai UE către Ucraina. Misiunea va fi realizată de aproximativ 20 de state membre.

Sediul misiunii, în Polonia și Germania

Principalul centru al misiunii va fi în Polonia, țară vecină cu Ucraina, sediul secundar fiind creat în Germania. Ministrul apărării german Christine Lambrecht a afirmat, într-o întâlnire cu omologii săi din UE la Bruxelles, că până în iunie anul viitor Berlinul intenționează să antreneze 5.000 de ucraineni 'cu o gamă largă de aptitudini''.

Slovenia va participa la misiunea UE pentru instruirea trupelor ucrainene cu câteva zeci de instructori, care sunt așteptați să fie desfășurați în Germania, a anunțat marți, la Bruxelles, Damir Crncec, secretar de stat în Ministerul Apărării. Instructorii urmează să furnizeze îndeosebi pregătire de specialitate, a spus el, menționând că propunerea urmează să fie confirmată de către guvern. Ministerul desfășoară discuții interne privind modul în care Slovenia va putea participa și ce aptitudini ale membrilor armatei slovene ar putea fi utile. Ce fel de experți va trimite Slovenia depinde de nevoile armatei ucrainene, a spus Crncec. El a adăugat însă că pentru moment nu există intenția ca soldați ucraineni să fie instruiți în Slovenia.

Participarea altor țări

Ministrul apărării din Spania, Margarita Robles, a anunțat la reuniunea de marți a Consiliului că țara sa va putea instrui 2.400 de soldați ucraineni pe an în cadrul acestei misiuni, dar a amintit că Spania a antrenat deja peste 100 de membri ai forțelor armate ucrainene în mod individual la Zaragoza, Almeria, Toledo și Madrid.

'Spania a fost mereu un aliat care a fost implicat în toate misiunile Uniunii Europene și înțelegem că această misiune este importantă pentru a ajuta Ucraina'', a afirmat Robles la Bruxelles.

Ministrul apărării belgian Ludivine Dedonder a anunțat că țara sa va pune la dispoziție între 50 și 100 de soldați pentru această misiune. Armata belgiană este specializată în deminare terestră și marină și este pregătită să împărtășească această expertiză. Luna trecută, guvernul a decis să invite soldați ucraineni în Belgia anul viitor, pentru a învăța cum să opereze noul echipament pentru dezamorsarea încărcăturilor explozive. Dar în funcție de nevoile și solicitările Kievului, Belgia va fi dispusă să furnizeze alte forme de instruire, precum antrenament pentru luptă, comunicații și traumatologie pe câmpul de luptă.

În cadrul EUMAM Ukraine, Bulgaria va antrena patru unități însumând 60 de asistente medicale ucrainene și alt personal medical la Sofia. Țara speră să fie gata săptămâna viitoare pentru o decizie parlamentară cu privire la sprijin cu echipament militar.

La reuniunea miniștrilor de externe din 14 noiembrie, ministrul de externe român Bogdan Aurescu a evidențiat necesitatea continuării sprijinului UE pentru Ucraina pe toate palierele - politic, financiar, militar și economic. El a salutat lansarea și operaționalizarea rapidă a EUMAM Ukraine și adoptarea măsurilor de asistență de către Instrumentul European pentru Pace. De asemenea, el a menționat că România va continua să furnizeze sprijin multidimensional pentru Ucraina și a amintit eforturile României de a facilita exportul de grâne și alte produse ucrainene prin porturile maritime românești.

Situație neclară în Croația

Guvernul croat vrea să participe la misiunea de instruire pentru soldații ucraineni, dar nu este sigur că acest lucru se va întâmpla, pentru că președintele Zoran Milanovic, ce are autoritate asupra armatei, se opune ideii. În calitate de comandant-șef al forțelor armate, președintele poate bloca decizia guvernului. Opoziția sa poate fi anulat de o majoritate parlamentară de două treimi. După ce și-a reiterat opoziția pe 15 noiembrie, Milanovic a declarat: 'Să lăsăm Parlamentul să discute chestiune, iar dacă două treimi dintre parlamentari iau o decizie cu acel rezultat, eu îl voi accepta''.

Guvernul croat îl acuză pe Milanovic că are opinii pro-ruse, dat fiind că acesta crede că, prin participarea la EUMAM Ukraine, Croația ar deveni implicată în război. Președintele Milanovic acuză guvernul și miniștrii că încearcă să îl ocolească în luarea deciziilor privind afacerile externe și apărarea.

După întâlnirea de marți, ministrul apărării Mario Banožic nu a putut spune exact cum va fi implicată Croația: ''Nu pot comenta cu privire la acest mod până când se trece de organismele de coordonare, în principal guvernul. Modul a fost propus de armata croată, pe baza experienței sale în misiuni și operațiuni anterioare''. Întrebat dacă soldații ucraineni vor fi instruiți în Croația sau în altă țară membră a UE în cazul aprobării deciziei, Banožic a afirmat că au fost propuse ambele moduri.

Achiziții comune de arme

Miniștrii apărării au discutat și despre achizițiile comune de arme. Ministrul croat Banožic a salutat rezultatele precedente ale unui grup de lucru în termeni de potențială cooperare și achiziții comune. De asemenea, Belgia este în favoarea achizițiilor comune în UE și a cumpărat deja arme împreună cu vecinele sale Luxemburg și Țările de Jos. După reuniune, șeful diplomației UE Josep Borrell a spus că au fost identificate nevoi și că UE se va orienta acum spre industrie.

Înaintea reuniunii, Borrell a avertizat că Europa ar putea intra într-o cursă competitivă pentru a umple stocurile epuizate după ce deja a furnizat atât de multe arme Ucrainei în acest an.

''Important este să mergem împreună, să evităm fărâmițarea pieței, să evităm competiția'', a afirmat Borrell la Bruxelles. El a afirmat că o situație precum cea din pandemia de COVID-19, când state membre ale UE s-au întrecut în a cumpăra vaccinuri pentru propriile țări, ar trebui să fie evitată.

''Toată lumea împreună, totul împreună - asta face prețuri mai bune, calitate mai bună și timp mai bun'', a spus el.

Bruxellesul a afirmat că, incluzând livrările de către statele membre luate individual, până acum Uniunea Europeană a furnizat Ucrainei arme și echipament militar în valoare totală de 8 miliarde de euro. Aceasta înseamnă aproximativ 45% din valoarea livrărilor de arme furnizate de Statele Unite.

Conținutul articolului este bazat pe știri Agerpres, AFP, APA, Belga, BTA, dpa, HINA, EFE, STA, agenții participante în proiectul European News Room (enr).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău