AIEA | Iranul a început îmbogățirea uraniului la Natanz

  • 02 Februarie 2021 18:07
AIEA | Iranul a început  îmbogățirea uraniului la Natanz

Iranul a început îmbogățirea uraniului cu o a doua cascadă de centrifuge IR-2m la uzina subterană de la Natanz, adâncind astfel încălcările acordului nuclear semnat în 2015 cu marile puteri și sporind presiunea asupra noii administrații americane în legătură cu salvarea acestuia, notează marți Reuters, citând un raport transmis de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) statelor membre, transmite Agerpres.

Iranul a început din 2019 să încalce progresiv prevederile acordului după ce fostul președinte american Donald Trump a retras SUA din înțelegere și a reimpus sancțiuni Republicii Islamice.

Acordul prevede că Iranul poate îmbogăți uraniu doar la principala sa instalație subterană de la Natanz, cu centrifuge IR-1 de primă generație. Anul trecut a început însă îmbogățirea uraniului cu o cascadă de centrifuge IR-2m, mult mai eficiente, iar în decembrie a anunțat că va mai instala trei.

'Iranul a finalizat instalarea uneia dintre aceste trei cascade, ce conține 174 de centrifuge IR-2m, iar la 30 ianuarie, Iranul a început să alimenteze cascada cu UF6', se spune în raportul agenției de la Viena, cu referire la materia primă hexafluorură de uraniu.

AIEA a confirmat ulterior că Republica islamică a început îmbogățirea uraniului cu cea de-a doua cascadă.

Potrivit raportului confidențial obținut de Reuters, Teheranul continuă instalarea de centrifuge IR-2m mai avansate. Din restul de două cascade, a început instalarea uneia, iar a celeilalte este 'aproape de finalizare'.

Ambasadorul Iranului la AIEA, Kazem Gharibabadi, a scris marți pe Twitter că Teheranul a început deja instalarea de centrifuge IR-6 la Fordo, uzina săpată în munte unde a început îmbogățirea uraniului la puritatea de 20% pe care o atinsese înainte de acordul din 2015. Raportul AIEA nu face nicio mențiune referitoare la acest lucru.

Marți, puțin mai devreme, ministrul israelian al energiei a afirmat că Iranului îi mai sunt necesare aproximativ șase luni pentru a produce suficient material fisionabil pentru o armă nucleară, un termen de aproape două ori mai lung decât anticipase un înalt responsabil al administrației Biden.

Iranul neagă orice scop militar al îmbogățirii uraniului. Acordul din 2015 impune limita de puritate a uraniului îmbogățit la 3,67%, suficientă pentru producerea de energie în scop civil, dar mult sub cea de 90% care ar fi necesară pentru arma nucleară.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău