AIEA invită Iranul să se manifeste mai „proactiv”

  • 04 Iunie 2018 15:11
AIEA invită Iranul să se manifeste mai „proactiv”

Secretarul general al Agenției Internaționale pentru Energie Nucleară (AIEA), Yukiya Amano, a invitat luni Iranul să se manifeste mai „proactiv” în raporturile sale cu inspectorii acestui organism al ONU responsabil cu supravegherea respectării acordului nuclear încheiat cu marile puteri în 2015, relatează AFP, citată Agerpres.

AIEA a putut avea acces 'la toate siturile și facilitățile' pe care a dorit să le viziteze în Iran în cadrul mandatului său de inspecție, a subliniat Amano.

Dar o 'cooperare proactivă la timp din partea Iranului cu scopul de a oferi un astfel de acces ar facilita' munca agenției și 'creșterea încrederii', a subliniat Amato, vorbind în prima zi a unei reuniuni a Consiliului guvernatorilor AIEA la Viena.

Această reuniune intervine în timp ce europenii, China și Rusia încearcă să salveze acordul din 2015, fragilizat de decizia din 8 mai a președintelui Donald Trump de a retrage SUA din acord.

Încheiat după un maraton diplomatic de mai mulți ani, acordul este destinat să garanteze caracterul strict pașnic al programului nuclear al Iranului, supunându-l unei supravegheri draconice. Totuși, președintele american a criticat textul, în special pentru absența componentei balistice.

În ultimul său raport de inspecție, AIEA concluziona la sfârșitul lunii mai că Iranul continuă să-și respecte angajamentele, conform prevederilor acordului.

Cu toate acestea, Agenția a 'încurajat Iranul să depășească exigențele' stabilite în text și să invite, de exemplu, inspectorii AIEA să viziteze situri la care nu au solicitat accesul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău