AIEA | Coreea de Nord continuă să îmbogățească uraniu

  • 04 Martie 2019 14:46
AIEA | Coreea de Nord continuă să îmbogățească uraniu

Agenția Internațională pentru Energia Atomică (AIEA) afirmă că nord-coreenii continuă să îmbogățească uraniu, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Directorul AIEA, Yukiya Amano, a citat luni în sprijinul declarației sale informații colectate de experți ai agenției.

Deși inspectorii AIEA nu au acces în Coreea de Nord, imaginile din satelit și documentele disponibile le-au permis să monitorizeze complexul nuclear nord-coreean de la Yongbyon, despre care se bănuiește că produce material fisionabil pentru programul nuclear al regimului de la Phenian.

La reactorul cu apă ușoară, agenția "a observat indicii ale unor lucrări de construcție aflate în curs", a spus Amano. El a adăugat că AIEA are indicii despre "utilizarea curentă a instalației de îmbogățire prin centrifugare".

Uraniul îmbogățit prezintă interes pentru AIEA deoarece poate fi folosit pentru armele nucleare. Reactoarele cu apă ușoară pot fi utilizate pentru obținerea de materie primă destinată acelorași arme, prin scoaterea barelor de combustibil nuclear și extragerea conținutului de plutoniu. Amano a declarat însă că experții AIEA nu au observat recent activități de reprocesare a plutoniului la Yongbyon.

Amano a actualizat informațiile pentru consiliul director al AIEA după ce președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un nu au reușit să ajungă la un acord privind denuclearizarea Peninsulei Coreea, cu ocazia întâlnirii lor de la Hanoi, de săptămâna trecută. Primul summit SUA-Coreea de Nord, care a avut loc în iunie anul trecut, în Singapore, a produs doar o declarație comună de principiu privind această intenție. Trump a afirmat că Kim i-a promis să continue moratoriul legat de testele nucleare și cu rachete. Washingtonul insistă însă asupra demontării întregului arsenal nuclear al Coreei de Nord. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău