AIEA confirmă un nivel ridicat al radiațiilor la Cernobîl, dar nu îl consideră periculos

  • 28 Aprilie 2022 19:37
AIEA confirmă un nivel ridicat al radiațiilor la Cernobîl, dar nu îl consideră periculos

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că nivelul de radiații înregistrat după o lună de ocupație militară rusească la fosta centrală nucleară de la Cernobîl din nordul Ucrainei este ridicat, dar nu reprezintă un pericol pentru sănătate, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

După revenirea sa dintr-o vizită la Cernobîl, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat joi la Viena că nivelul radiațiilor detectat în interiorul tranșeelor săpate de soldații ruși în ''zona de excludere'' din apropierea centralei este de șase ori peste parametrii normali.

Pe de altă parte, acest nivel al radiațiilor - înregistrat miercuri de experții AIEA - este de trei ori inferior limitei permise pentru personalul centralei dezafectate, a adăugat Grossi.

Conform măsurătorilor AIEA, nivelul de radioactivitate detectat în tranșeele săpate de soldații ruși este echivalent cu o expunere de 6,5 milisiverți pe an, în timp ce limita permisă pentru angajații centralei este de 20 de milisiverți pe an.

Centrala dezafectată după accidentul nuclear din 1986 a fost ocupată de trupele ruse din prima zi a invaziei asupra Ucrainei declanșate pe 24 februarie. Odată cu retragerea din partea de nord a Ucrainei, trupele ruse au eliberat zona pe 31 martie, dar în perioada cât au fost acolo săparea de tranșee și mișcările vehiculelor militare au răscolit solul radioactiv și au ridicat astfel în aer praf radioactiv. După retragerea soldaților ruși au apărut informații despre o expunere a lor la doze letale de radiații în zona de excludere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău