AIE 3 sparge tăcerea: Despre anticipate și distrugerea alianței

  • 01 Octombrie 2015 18:40
AIE 3 sparge tăcerea: Despre anticipate și distrugerea alianței

Liderii AIE III afirmă că organizarea alegerilor parlamentare anticipate, așa cum cer protestatarii din centrul Chișinăului, nu este posibilă din punct de vedere legal și ar reprezenta un dezastru pentru viitorul european al țării.

Într-o declarație făcută publică joi, 1 octombrie, AIE III își reiterează sprijinul pentru președintele Nicolae Timofti și promite că va realiza reforme care să asigure continuarea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană și combaterea corupției.

Declarația comună a celor trei partide este difuzată în contextul protestelor stradale care durează de câteva săptămâni la Chișinău, la care manifestanții cer demisia actualei guvernări și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Reprezentanții AIE III susțin că înțeleg nemulțumirile exprimate de populația Republicii Moldova, cu privire la problemele economice, sociale, gradul înalt de corupție și nivelul scăzut de trai. Ei menționează însă că alegeri anticipate nu pot fi declanșate din punct de vedere legal, întrucât în ultima jumătate de an de mandat, potrivit constituției, șeful statului nu are dreptul să dizolve Legislativul. În plus, alegerile ar reprezenta un dezastru pentru viitorul european al țării, se mai spune în declarația Alianței.

Formațiunile politice componente ale AIE 3, declară că nu vor ceda presiunilor unor grupuri de interes care încearcă să compromită curentul pro-european al Republicii Moldova. Ele resping ”orice tentative de destrămare a majorității parlamentare și traseismul politic”. AIE III își reiterează sprijinul pentru președintele Nicolae Timofti, a cărui demisie este cerută de manifestanți și consideră că lucrurile trebuie schimbate și rezolvate cu răbdare din partea tuturor și efort din partea guvernării, în cadru legal și constituțional.
 
Alianța pentru Integrare Europeană 3 își reconfirmă prioritățile sale, de promovare în continuare  a direcției de dezvoltare pro-europeană și de creștere a nivelului de trai în interesul tuturor cetățenilor și se angajează să intensifice lupta împotriva corupției, să depolitizeze instituțiile de drept și să realizeze măsurile necesare pentru consolidarea economică a statului.
 
Cele trei partide din alianță vor să sublinieze că au o poziție consolidată și că vor adopta și în continuare o poziție intransigentă și nu vor face concesii politice protestatrilor, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Cornel Ciurea.
 
Amintim că din 6 septembrie Platforma Demnitate și Adevăr condusă de mai mulți reprezentanți a societății civile protestează non-stop în Piața Marii Adunări Naționale cerând demisia mai multor oficiali, inclusiv a președintelui Timofti și organizarea alegerilor anticipate. De săptămâna trecută, și Partidul Socialiștilor și formațiunea ”Partidul Nostru” au inițiat un protest în fața Parlamentului, cu revendicări similare.
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău