Agricultura din R. Moldova are nevoie de digitalizare și reorganizarea micilor producători în asociații, MAIA

  • 13 Decembrie 2022 16:01
Agricultura din R. Moldova are nevoie de digitalizare și reorganizarea micilor producători în asociații, MAIA

Criza energetică, prețurile record la îngrășăminte și combustibili, precum și dobânzile mari la creditele agricole augmentează nemulțumirea fermierilor față de efectele secetei din acest an, transmite Radio Chișinău.

Potrivit noului raport al Misiunii pentru Alimente și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), în acest an producția de cereale în Republica Moldova a scăzut cu 60%, iar cea de porumb cu 40%. Experții recomandă trecerea la agricultura de conservare, investiții în tehnologii, consolidarea sistemului de avertizare timpurie a secetelor, precum și adaptarea soiurilor la noile condiții climatice.

Misiunea recomandă Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare punerea în aplicare a unui set de măsuri urgente pentru a diminua efectele negative ale secetei  din acest an, care a afectat majoritatea statelor lumii. Astfel, extinderea tehnologiilor și practicilor agricole inteligente din punct de vedere climatic, ar fi una dintre aceste măsuri, a menționat reprezentantul FAO în Republica Moldova, Raimund Jehle.

„Cercetările nu se fac doar la nivel de țară, dar la nivel global. Dar și mai important în acest caz sunt investițiile în tehnologiile reziliente la schimbările climatice. S-a menționat în raport că trecerea la agricultura de conservare, este un element important pentru a face ca fermierii să devină mai rezilienți”, a menționat reprezentantul FAO în Republica Moldova, Raimund Jehle.

Seceta este o consecință a schimbărilor climatice, a atenționat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Oficialul a spus că aceasta ar fi cauzată de defrișările masive, desecarea mlaștinilor și folosirea unor soiuri care nu mai sunt performante în condițiile schimbărilor climatice.

„Avem programul IFAD, care astăzi se ocupă de ajutorul agricultorii pentru plantarea fâșiilor forestiere, și multe alte activități care îi vor ajuta pe aceștia să facă față cu brio schimbărilor climatice, pentru că situația din Rep. Moldova, din punctul de vedere și studiilor efectuate de FAO, este consecința schimbărilor climatice. Dar schimbările climatice și seceta severă sunt cauzate de faptul că noi am despădurit foarte mult, am defrișat foarte multe păduri”, a atenționat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Pentru susținerea agricultorilor, în recomandările raportului efectuat de FAO, mai figurează sporirea subvențiilor pentru următorul an agricol, digitalizarea sistemelor informaționale agricole, crearea asociaților sau a gospodăriilor țărănești pentru promovarea micilor producători și integrarea acestora pe piață.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-6,76
Nori împrăștiați
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău