Agricultorii vor putea accesa surse financiare pentru tehnică și echipament agricol, proiect

  • 09 Septembrie 08:35
Agricultorii vor putea accesa surse financiare pentru tehnică și echipament agricol, proiect

Agricultorii din Republica Moldova vor putea accesa surse financiare pentru a beneficia de tehnică și echipament agricol nou în cadrul proiectului „Modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol”, implementat cu suportul Japoniei. Proiectul a fost examinat la ședința Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, transmite IPN.

Comisia urmează să propună plenului Parlamentului ratificarea Acordului de împrumut dintre Guvernul Republicii Moldova și Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională, precum și a Acordului cu Guvernul Japoniei privind acordarea unui împrumut.

Japonia va oferi un credit preferențial Republicii Moldova, în valoare de circa 18,65 de milioane dolari SUA, pentru susținerea fermierilor moldoveni. Creditul va fi utilizat pentru îmbunătățirea productivității agricole prin furnizarea tehnicii agricole și a echipamentului post-recoltare destinate întreprinderilor mici și mijlocii. Agricultorii vor putea accesa surse financiare pentru a beneficia de tehnică și echipament agricol la un preț redus, scutit de TVA la import, cu posibilitatea de achitare în rate și fără gaj.

Împrumutul este acordat pentru o perioadă de 40 de ani, cu o rată a dobânzii de 0,1% anual și o perioadă de grație de 12 ani. Proiectul „Modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol” are o acoperire națională și de beneficiile acestuia se pot bucura toți agricultorii din Republica Moldova.

Acordul, întocmit prin schimb de note, între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei privind acordarea unui împrumut pentru implementarea proiectului „Modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol” a fost semnat în luna iunie anul curent, la Chișinău. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în ședința plenară a Parlamentului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
14
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1 m/s
Sat
17
Sun
15
Mon
15
Tue
17
Wed
14

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău