Agricultorii pot depune de astăzi cereri pentru obținerea subvențiilor

  • 27 Iunie 2017 12:20
Agricultorii pot depune de astăzi cereri pentru obținerea subvențiilor

Din 27 iunie, producătorii agricoli pot depune cereri pentru obținerea subvențiilor pentru anul 2017, transmite IPN. Nicolae Ciubuc, directorul Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură, a menționat într-o conferință de presă că fondul de subvenționare este în mărime de 900 de milioane de lei.

După achitarea datoriilor de 335 de milioane de lei, suma reală pentru achitarea subvențiilor în anul curent este de 565 de milioane.

„Datoriile pentru 2016 au fost achitate până la finele lui martie. Deci, cu începere de astăzi, ne concentrăm pe procesarea dosarelor și pe achitarea subvențiilor pe anul în curs”, a spus Nicolae Ciubuc.

Vor fi subvenționate investițiile în construcția de sere, în dezvoltarea plantațiilor multianuale, inclusiv cu defrișarea celor cu termen de valabilitate depășit, în renovarea parcului de mașini.  De asemenea, vor fi subvenționate investițiile în sectorul zootehnic, dobânzile la creditele accesate de către producătorii agricoli, investițiile post-recoltare și procesarea producției agricole, cele  făcute în dezvoltarea agriculturii ecologice.

„Va fi oferit sprijin în promovarea producției locale pe piețele de desfacere, vor fi compensate în proporție de 50 la sută cheltuielile producătorilor agricoli care participă la expoziții, târguri, campanii de promovare. O măsură nouă este susținerea agroturismului prin compensarea investițiilor pentru construcția pensiunilor, cât și  promovarea activităților meșteșugărești”, a  menționat Nicolae Ciubuc.

Subvenția maximă pentru un o producător va  constitui 3 milioane de lei.

„Producătorii care au beneficiat în ultimii ani de subvenții în sumă de 9 milioane de lei (15 producători) nu vor fi eligibili pentru a obține subvenții în anul curent. Aceasta pentru a evita situația despre care s-a vorbit în societate și presă, că de subvenții beneficiază unii și aceiași producători”, a accentuat directorul AIPA.

Subvențiile se acordă în baza Legii privind subvenționarea în a agricultură. Regulamentul de aplicare a legii, elaborat pentru o perioadă de 5 ani, a fost publicat în ediția din 23 iunie a Monitorului Oficial. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău