Agricultorii își calculează pierderile: În loc de 5-6 tone la hectar, am luat o tonă, iar calitatea grâului este foarte proastă

  • 08 Iulie 2020 13:50
Agricultorii își calculează pierderile: În loc de 5-6 tone la hectar, am luat o tonă, iar calitatea grâului este foarte proastă

Recolta de cereale în acest an va fi de două ori mai mică în comparație cu anii precedenți. Cantitatea medie de grâu obținută la hectar fi de două tone, estimează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Între timp, agricultorii își calculează pierderile.

Nicanor Buzovoi a însămânțat anul acesta cu grâu 750 de hectare de teren agricol. Daca anii trecuți obținea câte cinci tone la hectar, în acest an a recoltat doar o tonă. Seceta i-a adus pierderi de 14 milioane de lei.

Seceta ne-a pedepsit. În loc de 5-6 tone la hectar, am luat o tonă. Și gata. Cu combinele nu am ce face. Acestea 600 de tone mai înainte într-o zi le strângeam. Acum în vreo trei-patru zile. Nu-i roadă. Și în alte gospodării îi tot aceeași. La nord oleacă este mai bună situația. Acolo au căzut ploi. Ce să export? Eu nu am ce să dau la oameni, să dau la cotă nu-mi ajunge. Oamenii n-am să-i las să moară de foame. Rămânem cu zero.

Pierderi enorme la recolta de grâu a înregistrat și Constantin Andronic din raionul Sângerei. Pe lângă recolta mică și calitatea grâului nu este bună.

Recolta depinde de raioane. Unde a plouat, de pildă, la Sângerei undeva în jur la 1,2 tone până la două tone iau de grâu. Orzul este 1,5 tone la hectar. Pierderile socotiți, dacă noi așteptam undeva vreo patru tone de grâu și luăm 1,2 -1,5 tone și socotiți că noi am semănat câte 400 de kilograme la hectar, 800 de kilograme înapoi am întors. Calitatea grâului este foarte rea. Este ca crupa. Nu-i bob să fie așa plin. 80% suntem în pierderi.

Agricultorul susține că dacă în următoarele două săptămâni vor fi ploi, recolta de floarea soarelui și de porumb riscă, la fel, să fie compromisă.

Dacă nu mai plouă săptămâna aceasta și săptămâna aceea, noi nu o să avem nici semințe de floarea soarelui, nici porumb. Îi gata. Și la răsărita și la porumbul frunza s-a lăsat în jos, adică nu se mai dezvoltă. Văd că prin părțile acelea la Căușeni, la sud a mai plouat oleacă. Poate a da Dumnezeu să fie ploaie, iar dacă nu plouă n-o să avem porumb și floarea soarelui.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului estimează în acest an o recoltă medie de grâu de două tone la hectar. Cea mai afectată zonă este sudul țării unde seceta hidrologică a afectat 80 la sută dintre terenurile agricole.

Anul acesta au fost însămânțate cu culturi de toamnă peste 400 de mii de hectare, mai mult de jumătate au fost afectate de secetă și înghețurile de primăvară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău