Agricultorii cer autorităților să acopere pierderile cauzate de înghețuri

  • 19 Mai 2016 18:15
Agricultorii cer autorităților să acopere pierderile cauzate de înghețuri

Mai multe asociații ale agricultorilor din nordul R. Moldova cer autorităților să intervină pentru a acoperi pierderile cauzate de înghețurile de la sfârșitul lunii aprilie, în urma cărora zeci de mii de hectare de fructe și legume au avut de suferit.

Reprezentanții acestor asociații au declarat joi, 19 mai, într-o conferință de presă, că au trimis mai multe scrisori premierului Pavel Filip, Ministerului Agriculturii și Parlamentului, sugerând o serie de măsuri pentru a ameliora situația din sector. Fermierii cer eliminarea de urgență a datoriei la compensațiile și subvențiile pentru anul 2014 și 2015, dezvoltarea unei proceduri simplificate de eliberare a certificatelor în caz de situații excepționale, îmbunătățirea politicii de asigurări agricole, dar și stabilirea unei plăți în valoare de 10 mii lei per hectar afectat de gerurile din aprilie.

Potrivit președintelui Asociației ”Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, în cazul în care autoritățile nu vor da curs solicitărilor fermierilor, va avea grav de suferit întreaga economie a Republicii Moldova. Mai mult, a menționat Slusari, producătorii nu a exclus ample acțiuni de protest, cu folosirea tehnicii.

Responsabilii de la Ministerul Agriculturii nu au răspuns la apelurile noastre telefonice, pentru a comenta revendicările fermierilor.

De notat că în urma înghețurilor de la finele lunii aprilie doar în raionul Briceni au fost afectate 3400 de hectare de livezi, 146 hectare de legume și 766 de hectare de rapiță și viță-de-vie. În total au avut de suferit peste 40 de mii de hectare de culturi din raioanele Briceni, Edineț, Ocnița, Dondușeni, Glodeni și Râșcani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer fragmentat
Umiditate:85 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău