Agricultorii ar putea fi SCUTIȚI de impozitul pe venit, RETROACTIV
-
06 Iulie 2015 17:08
Agricultorii ar putea fi scutiți de impozitul pe venit, iar prevederea ar putea avea putere retroactivă, intrând în vigoare de la 1 ianuarie 2015.
Un compromis a fost atins în acest sens la ședința de astăzi a Comisiei speciale pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor. Totuși, aceștia rămân nemulțumiți de faptul că fondul de subvenționare nu poate fi majorat.
Din setul de propuneri înaintate autorităților de către asociațiile de agricultori, s-a ajuns la o înțelegere în privința stabilirii impozitului pe venit zero în agricultură. Această prevedere, după ce va fi aprobată de Guvern și de Parlament, ar urma să aibă efect de la începutul anului 2015, a precizat președintele Legislativului, Andrian Candu.
„Noi vorbim despre aplicarea legii retroactiv, de la 1 ianuarie 2015. Acest pachet în mare parte atrage după sine rectificarea bugetului. La învestire noului Guvern, după o perioadă optimă de timp, Guvernul va veni cu rectificări în buget și în legătură cu alte subiecte, inclusiv de pachetul agricol”, a declarat Andrian Candu.
Totuși, agricultorii sunt nemulțumiți în legătură cu refuzul autorităților de a majora Fondul de Subvenționare în Agricultură, dar și de faptul că nu au acces la credite avantajoase, după cum afirmă Președintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari.
„Cea mai mare problemă, din punctul meu de vedere, ține de majorarea Fondului de Subvenționare și problema cu creditarea. Problema creditării azi nu s-a discutat, a rămas pentru ziua de mâine. Cu majorarea Fondului de Subvenționare, situația rămâne absolut incertă”, a declarat Alexandru Slusari.
Ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, a explicat că lipsa unui acord cu Fondul Monetar Internațional, precum și a unui Guvern cu drept de inițiativă legislativă nu permit deocamdată efectuarea unor rectificări la buget, pentru a putea fi majorat Fondul de Subvenționare.
Comisia specială care examinează pachetul de modificări legislative de susținere a agricultorilor se va întruni și mâine, iar miercuri, pe 8 iulie, toate propunerile vor fi înaintate Parlamentului. Termenul limită acordat autorităților de către asociațiile de agricultori pentru găsirea unor soluții la problemele din domeniu este 15 iulie, după care aceștia ar putea organiza din nou proteste.