Agricultor | Situația de pe piața îngrășămintelor a fost scăpată de sub control
-
25 Ianuarie 2022 18:06
Republica Moldova se confruntă cu probleme grave în agricultură. Autoritățile ar trebui să se preocupe de asigurarea securității alimentare. „Cum asigurăm securitatea alimentară a Republicii Moldova, supraviețuirea fermierilor și a întregii populații? Conflictul care mocnește între Ucraina și Rusia ar putea afecta și mai mult situația și așa gravă. Niciodată în istoria Republicii Moldova nu am avut o asemenea situație – să avem deficit de azotate și chiar incapacitate de a le procura”, a declarat pentru IPN Andrei Dînga, membru al grupului de inițiativă al asociației „Forța Fermierilor”, care este în proces de înregistrare.
Agricultorii se confruntă cu problema azotatelor atât din cauza lipsei lor, cât și din cauza prețurilor mari. „Până acum, azotatele erau importate preponderent din Rusia și Ucraina, pe calea ferată. Din cauza tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, importul azotatelor din Rusia, prin Ucraina, este mai dificilă. În același timp, acum Ucraina se asigură pe ea însăși în condiții de criză, de aceea exportă mai puțin. România nu este un mare producător de azotate. Ea însăși le importă. O posibilitate ar fi importul din Uzbekistan, Kazahstan ș.a. prin portul Giurgiulești”, a explicat Andrei Dînga.
Potrivit agricultorului, în Republica Moldova a fost scăpată de sub control situația de pe piața îngrășămintelor. „Avem un deficit, chiar o penurie de îngrășăminte azotate, care sunt folosite la grâu, la prima grupă. Deja avem o problemă: grâul iernează foarte greu. O mare parte a grâului, pe țară, nici nu a ieșit în ace. Aceasta înseamnă că nu va fi roada necesară. Azotatele s-au scumpit foarte mult. Dacă în anii trecuți ele costau 5000 lei tona, anul acesta ele costă de la 18000 la 24000 lei. Este foarte mult, de aceea nu prea o să-și permită agricultorii, în special cei mici și mijlocii, să lucreze cu azotate. Și atunci, respectiv, roada globală o să scadă”, a menționat Andrei Dânga.
Trebuie găsite soluții pentru deblocarea situației. „Forța Fermierilor” propune organizarea unei mese rotunde cu participarea tuturor fermierilor din țară. „Trebuie să vedem cum am putea să asigurăm importul de azotate – prin portul din Giurgiulești. Starea de conflict din Ucraina a determinat blocarea căilor de import. Ministrul agriculturii, Guvernul ar trebuie să se implice și să examineze posibilitatea importului de azotate din Uzbekistan și Kazahstan. Trebuie făcut un audit – să vedem cât avem în țară, care este situația reală, pe cât ne ajunge și cât trebuie importat. Mulți agricultori se neliniștesc că nu vor avea de dat hrană la grâu”, a specificat Andrei Dînga.
O altă problemă importantă, cu care se confruntă agricultorii, este motorina. Autoritățile au scăpat și aici situația de sub control. „Anul trecut motorina costa 8-9 lei, preț en gros. Anul acesta costă 19 lei, ceea ce este un dezastru. Iar lucrările agricole vin tocmai acum. La noi grâul și porumbul s-a scumpit cu 30% față de anul trecut. Input-urile s-au scumpit de la 100 la 250%. – motorina, azotatele , pesticidele. Va fi un impact puternic asupra agricultorilor și a capacității de producere. Acum încep pregătirile pentru lucrările agricole de primăvară și agricultorii încep a înțelege cât este de gravă situația”, a specificat Andrei Dînga.
Asociația „Forța Fermierilor” este creată de un grup de inițiativă format din fermierii care în decembrie 2020 au protestat în fața Parlamentului din Chișinău, „Organizația din Republica Moldova va fi asociația-fiică a Asociației „Forța Fermierilor” din România”, a precizat Andrei Dînga. Grupul de inițiativă i-a îndeamnă pe toți agricultorii din Republica Moldova să ia legătura cu structura respectivă, pentru a se înscrie în organizația ce urmează să fie înregistrată.