Agitație în Turcia, care intră în lockdown. Cum a ajuns țara de la un model lăudat de OMS la cea mai mare rată de infectare din Europa

  • 29 Aprilie 2021 12:12
Agitație în Turcia, care intră în lockdown. Cum a ajuns țara de la un model lăudat de OMS la cea mai mare rată de infectare din Europa

Turcia se pregătește joi pentru primul lockdown complet pentru a stopa creșterea galopantă a numărului de infectări și de decese. Turcia a ajuns într-o situație dificilă după ce anul trecut fusese menționată ca poveste de succes în modul de abordare a pandemiei și a fost chiar apreciată de OMS, scrie Digi24.ro

În prezent, Turcia a ajuns una dintre cele mai afectate de Covid, cu cea mai mare rată de infectare din Europa, scrie BBC.

Lockdown-ul va începe pe 29 aprilie seara și va rămâne în vigoare până pe 17 mai dimineața.

Este agitație în Turcia înainte de noile măsuri: centrele comerciale sunt aglomerate, traficul este intens, la stațiile de autobuz este îmbulzeală, oamenii încercând să iasă din Istanbul. Pe grupurile de socializare, principala temă de discuție este cum va fi viața în zilele următoare.

Cum s-a ajuns la creșterea ratei de infectare în Turcia

Ankara susține încă faptul că numărul total al deceselor – 39.000 – este relativ scăzut, iar autoritățile spun că pandemia este încă sub control, datorită sistemului puternic de sănătate al țării. Dar creșterea numărului de cazuri este îngrijorătoare.

După o a doua perioadă de restricții începând cu noiembrie anul trecut, numărul cazurilor zilnice a scăzut la aproximativ 6.000 la un moment dat la jumătatea lunii februarie.

Dar de îndată ce guvernul a început să renunțe la unele restricții din martie, un nou val de infectări a lovit Turcia.

Guvernul a reimpus restricțiile la începutul lunii aprilie. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost suficient pentru a reduce răspândirea infecțiilor.

Numărul de cazuri noi a ajuns la apogeu în aprilie, cu peste 60.000 de cazuri noi pe zi și peste 300 de decese.

De ce s-a întâmplat asta?

Potrivit criticilor, guvernul a ridicat restricțiile prea devreme, iar procesul de vaccinare nu a fost suficient de rapid.

Peste 22 de milioane de oameni au fost vaccinați până acum în această țară cu o populație de 82 de milioane. Turcia folosește în principal vaccinul Sinovac chinezesc, precum și Pfizer-Biontech, dar în cantitate mai mică.

O altă critică a fost că partidul președintelui Recep Erdogan a organizat evenimente cu participare numeroasă în martie, în timp ce multe adunări sociale și protestele publice au fost interzise.

Experții spun, de asemenea, că noile variante, în special tulpina din Marea Britanie au accelerat rata infecției.

În aceste condiții, Erdogan a anunțat un lockdown complet care intră în vigoare joi, de la ora 19.00.

Care sunt noile măsuri?

Oamenii nu vor avea voie să iasă din casă decât pentru cumpărături esențiale și pentru tratamente medicale urgente. Toate călătoriile între orașe se vor face cu declarație. Școlile se vor închide, iar în mijloacele de transport public se va limita accesul, fiind impuse limite de ocupare.

Mulți experți sunt mulțumiți de noile măsuri și spun că ele sunt necesare.

Cu toate acestea, unii susțin că ele nu vor dura suficient cât să împiedice creșterea cazurilor și că ar putea să nu fie foarte eficiente dacă nu sunt susținute de un program de vaccinare mai rapid. Orice măsură ar trebui să ofere, de asemenea, sprijin economic pentru persoanele cu venituri mici, cred ei.

Președintele Erdogan a declarat că într-un moment în care Europa intră într-o fază de redeschidere, Turcia trebuie să reducă rapid numărul de cazuri la mai puțin de 5.000, pentru a nu rămâne în urmă.

Măsurile durează tot restul Ramadanului.

Anul trecut, Turcia a înregistrat o scădere de 70% a numărului de vizitatori străini. Operatorii din turism speră că măsurile dure vor permite o redeschidere la timp pentru sezonul estival.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău