Agențiile teritoriale de asistență socială, dotate cu automobile noi, cu sprijinul financiar al Regatului Unit

  • 19 Decembrie 2023 18:03
Agențiile teritoriale de asistență socială, dotate cu automobile noi, cu sprijinul financiar al Regatului Unit

Specialiștii în prevenirea violenței de gen din cadrul noilor agenții teritoriale de asistență socială, subordonate Ministerului Muncii și Protecției Sociale, vor primi automobile în cadrul unei inițiative susținute de Fondul ONU pentru Populație, cu sprijinul financiar al Guvernului Regatului Unit, relatează IPN.

Zece agenții teritoriale de asistență socială sunt organizate la nivel regional, acoperind strategic toate raioanele țării. Fiecare agenție va fi responsabilă pentru 3-4 unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea. Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a spus că agențiile teritoriale înființate pentru punerea în aplicare a politicii de stat în domeniul asistenței sociale vor oferi sprijin metodologic autorităților administrației publice locale și furnizorilor de servicii sociale. Mandatul lor include rolul crucial de prevenire și răspuns la violența de gen.

„UNFPA este mândru să sprijine reforma „Restartˮ a Guvernului, care are ca scop să regândească modul în care serviciile ajung la grupurile cele mai vulnerabile, inclusiv la femeile și fetele care suferă de violență, atât în comunitățile locale, cât și în cele ale refugiaților”, a declarat reprezentanta rezidentă a UNFPA în Moldova, Nigina Abaszada. Reprezentanta rezidentă a UNFPA în Moldova, de asemenea, a salutat includerea specialiștilor dedicați violenței de gen în cadrul echipelor agențiilor teritoriale. „Aceasta înseamnă că acești specialiști vor fi acolo unde sunt cei mai necesari, asigurându-se că femeile și fetele primesc îngrijirea demnă și sigură pe care o merită”, a menționat Nigina Abaszada.

„Aceste mijloace de transport ne vor ajuta să fim mai aproape și să ajungem mai rapid la femeile care au nevoie de ajutor. Mesajul nostru este în continuare clar și neclintit, nicio scuză față de violenta față de femei și fete, nici acasă, nici la muncă, nici în public, nici online. În ultimii doi ani noi am avansat în acest domeniu, inclusiv ratificarea Convenției de la Istanbul ne permite acum să avansăm și să înregistrăm progrese serioase în acest domeniu”, a declarat deputata Doina Gherman, prezentă la eveniment.

Șeful adjunct al misiunii din cadrul Ambasadei Marii Britanii în Republica Moldova, Edward Inglett, a menționat că Regatul Unit este mândru să sprijine prevenirea și combaterea incidentelor de violență de gen și a violenței domestice, în conformitate cu angajamentele Moldovei față de Convenția de la Istanbul. „Astăzi putem sărbători unul dintre numeroasele moduri în care Moldova pune în practică acest angajament. Știm că acest lucru va face o diferență tangibilă atât pentru asistenții sociali, cât și pentru comunitățile cu care lucrează în toată Moldovaˮ, a spus șeful adjunct al misiunii din cadrul Ambasadei Marii Britanii în Republica Moldova.

Potrivit statisticilor autorităților, practic 3 din 4 femei (73%) au trecut printr-o formă sau alta de violență în familie pe parcursul vieții, iar aproximativ 30 de femei mor în fiecare an în urma acestor abuzuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău