Agențiile de informații americane analizează date genetice de la laboratorul din Wuhan pentru a detecta originile coronavirusului

  • 06 August 2021 11:45
Agențiile de informații americane analizează date genetice de la laboratorul din Wuhan pentru a detecta originile coronavirusului

Agențiile de informații din Statele Unite analizează o cantitate uriașă de date genetice provenite de la laboratorul din orașul Wuhan, din centrul Chinei, care ar putea ajuta la descoperirea originii coronavirusului imediat ce vor fi descifrate, transmite vineri CNN, potrivit Agerpres.

Este vorba despre o cantitate uriașă de informații genetice obținute din mostre de virus studiate la laboratorul din Wuhan, despre care unii oficiali cred că ar fi putut fi sursa pandemiei de coronavirus, au declarat pentru postul american numeroase persoane familiarizate cu acest subiect.

CNN - care citează aceleași surse menționate mai sus - relatează că nu este clar când și cum agențiile de informații americane au avut acces la această bancă de date genetice, dar că "mașinăriile" implicate în crearea și procesarea acestui tip de date genetice provenite de la viruși sunt de obicei conectate la servere externe de tip cloud, ceea ce lasă deschisă posibilitatea ca aceste date să fi fost piratate.

Totodată, traducerea acestei cantități imense de date brute în informații utile presupune o gamă largă de provocări, inclusiv de ordin tehnologic, iar din acest motiv agențiile de informații americane se bazează pe supercomputerele Laboratoarelor Naționale ale Departamentului Energiei, din care fac parte 17 instituții guvernamentale de investigație de elită.

Există deopotrivă o problemă în ceea ce privește personalul calificat pentru a descifra datele. Nu doar că agențiile de informații au nevoie de oameni de știință guvernamentali suficient de pregătiți pentru a interpreta datele complexe ale secvențierii genetice și care au autorizația de securitate adecvată, dar trebuie să fie în stare să vorbească mandarina, dat fiind că informația este scrisă în chineză cu un vocabular specializat, mai menționează CNN.

Funcționarii americani care realizează această analiză speră ca informațiile pe care le studiază să-i ajute să răspundă la întrebarea: cum a trecut virusul de la animale la om? Lămurirea acestui mister este esențială pentru a stabili în cele din urmă dacă virusul a scăpat din laborator sau s-a transmis la oameni de la animale, au declarat mai multe surse pentru CNN.

Anchetatorii, atât din interiorul, cât și din afara guvernului american, au căutat multă vreme să obțină datele genetice de la cele 22.000 de mostre de virus care erau studiate în cadrul Institutului de Virologie din Wuhan. Însă funcționarii chinezi au eliminat aceste date de pe internet în septembrie 2019 și, de atunci, China a refuzat să pună la dispoziția Organizației Mondiale a Sănătății și SUA aceste informații și altele, încă neprocesate, referitoare la primele cazuri de coronavirus, menționează CNN.

O sursă familiară cu ancheta din SUA nici nu a confirmat, nici nu a infirmat informația că o parte dintre datele analizate provin de la cele 22.000 de mostre de virus care erau studiate la Wuhan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău