Agenții economici din România vor să angajeze muncitori din R. Moldova

  • 11 August 2016 18:01

Agenții economici din România vor să angajeze forță de muncă din Republica Moldova, transmite mediafax.ro.

În cadrul unui târg de locuri de muncă, mai mulți patroni din România s-au plâns că le este dificil să își găsească angajați, pentru că mulți șomeri români preferă să trăiască din ajutoare sociale. Pe de altă parte, procedurile de angajare a cetățenilor străini sunt dificile spun angajatorii.

Ioan Șomodean este un angajator din județul Nistrița-Năsăud care a încercat să își aducă personal de peste hotare pentru a munci în cele două restaurante și în complexul de agrement pe care îl are, însă misiunea este una extrem de dificilă, legislația punându-i numeroase piedici.

„Moldovenii lucrează orice, sunt harnici și nu fac figuri. Sunt motivați și dipuși să lucreze orice, așa cum sunt românii când pleacă dincolo... Vor să vină să muncească însă legea este foarte complicată. Trebuie să le echivalezi studiile la București, trebuie să faci dovada că nu există nici un român care să poată fi angajat pe postul respectiv... Și o căruță de acte. Parcă legile în țara asta sunt făcute să te încurce, nu să te ajute” spune revoltat omul de afaceri, care a așteptat mai bine de două luni să își găsească personal după ce a investit într-un nou restaurant în Bistrița.

Un alt patron bistrițean, Dumitru Găvan, susține că oamenii nu vor să lucreze atâta timp cât primesc ajutoare de șomaj. El se gândește serios să aducă muncitori din afara țării, însă i se pare extrem de complicată legislația legată de dreptul de muncă al celor care sunt din afara comunității europene.

„Trebuie adus personal din Republica Moldova sau Ucraina. Este însă complicat nu numai cu dreptul de muncă ci și cu condițiile – trebuie să le oferi cazare, trebuie să îi aduci cu familiile și la noi nu e reglementată clar situația însă cred că aceasta va fi soluția. Așa cum ai noștri merg și muncesc în altă parte și acolo nu e o rușine a munci, cred că asta va trebui să se întâmple și la noi, să înceapă să vină din alte părți” a mai spus omul de afaceri pentru agenția MEDIAFAX.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău