Agenții de presă ruse anunță convocarea Consiliului Dumei pentru recunoașterea independenței ''republicilor'' Lugansk și Donețk

  • 31 Ianuarie 2022 18:50
Agenții de presă ruse anunță convocarea Consiliului Dumei pentru recunoașterea independenței ''republicilor'' Lugansk și Donețk

O decizie cu privire la apelul adresat președintelui Vladimir Putin cu privire la recunoașterea independenței (așa-numitelor) "republici populare" Lugansk și Donețk (regiunea Donbas, estul Ucrainei) ar putea fi luată la reuniunea Consiliului Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), stabilită pentru 14 februarie, au relatat luni agențiile de presă RIA Novosti și RBC, citând surse.

Deputați ai grupului parlamentar al Partidului Comunist din Dumă au adresat un apel către șeful statului rus pentru a lua în considerare recunoașterea "republicilor populare" Lugansk (LNR) și Donețk (DNR) ca state independente, precum și desfășurarea rapidă a negocierilor cu conducerea acestor republici în vederea creării unui temei legal pentru relații interstatale și reglementarea tuturor aspectelor de cooperare și asistență reciprocă, notează RIA Novosti, potrivit Agerpres.

Consiliul Dumei de Stat a decis să examineze acest apel în februarie, declarase ulterior vicepreședintele grupului parlamentar al comuniștilor, Nikolai Kolomeițev.

"Planificăm să examinăm această problemă în reuniunea Consiliului Dumei din 14 februarie", a declarat sursa citată de RIA Novosti.

Aceeași informație este difuzată de RBC, care citează două surse din camera inferioară a parlamentului rus.

Solicitat să comenteze această informație, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu dispune de date care să o confirme. "Ar trebui să vă adresați Dumei!", i-a îndemnat el pe jurnaliști.

Unii observatori ruși consideră că "inițiativa recunoașterii" celor două așa-numite "republici populare" din Donbas le-a fost sugerată comuniștilor de către Kremlin, conform unor comentarii difuzate de Eho Moskvî.

Această inițiativă a Dumei intervine în plină criză între Occident și Rusia, acuzată că a concentrat zeci de mii de soldați și cantități importante de echipamente în apropiere de frontiera cu Ucraina în vederea unei invazii.

Moscova ar încerca doar să "șantajeze" cu recunoașterea celor două regiuni din estul Ucrainei, consideră unii observatori ruși, atrăgând atenția asupra reluării săptămâna trecută a discuțiilor în format Normandia (Franța, Germania, Ucraina și Rusia) la nivel de consilieri politici ai președinților celor patru țări.

Chiar dacă discuțiile de miercurea trecută de la Paris "nu au fost deloc simple", așa cum a declarat Dmitri Kozak, emisarul președintelui rus Vladimir Putin, Rusia și Ucraina își vor continua discuțiile sub medierea franco-germană peste două săptămâni la Berlin, afirmase el, potrivit AFP.

Cu toate acestea, la sfârșitul săptămânii trecute, președintele Vladimir Putin a dat ordin guvernului rus să asigure plata prestațiilor sociale locuitorilor din Donețk și Lugansk care dețin pașapoarte rusești, după cum se menționează în documentul publicat în 29 ianuarie pe site-ul Kremlinului după ședința Consiliului pentru dezvoltarea societății civile și drepturile omului.

"Să se examineze posibilitatea ca cetățenii ruși care locuiesc pe teritoriul anumitor zone din regiunile Donețk și Lugansk ale Ucrainei să beneficieze de oportunitatea de a depune cereri de plăți și prestații sociale pe unicul portal de servicii de stat și municipale" al Federației Ruse, cere președintele Putin în document.

Conform textului, această categorie de persoane nu va fi obligată să indice înregistrarea reședinței pe teritoriul Federației Ruse.

Kievul a calificat ordinul dat de președintele rus drept o provocare și o încălcare a suveranității Ucrainei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău