Agenția Spațială Europeană a semnat un contract de 86 de milioane de euro pentru eliminarea deșeurilor spațiale

  • 26 Noiembrie 2020 20:14
Agenția Spațială Europeană a semnat un contract de 86 de milioane de euro pentru eliminarea deșeurilor spațiale

Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat joi încheierea unui contract de 86 de milioane de euro cu compania industrială elvețiană ClearSpace pentru o misiune de eliminare a deșeurilor spațiale, care va fi lansată în 2025, relatează EFE. potrivit Agerpres.

Misiunea, la care vor colabora și companii din România, Polonia, Republica Cehă, Germania, Suedia, Marea Britanie și Portugalia, dorește să demonstreze o capacitatea tehnică și comercială ce va permite menținerea sustenabilității zborurilor spațiale pe termen lung.

Susținută prin noul program de siguranță spațială al ESA, obiectivul misiunii este de a contribui activ la curățarea spațiului, testând în același timp și tehnologiile necesare pentru eliminarea deșeurilor spațiale.

Misiunea ClearSpace-1 va viza recuperarea Vespa (Vega Secondary Payload Adapter), o etapa superioara a lansatorului Vega rămasă pe orbită în urma misiunii din 2013. Cu o masă de 100 de kilograme, Vespa are dimensiuni apropiate de un satelit mic, iar forma sa relativ simplă și construcția robustă fac ca aceasta să fie un prim obiectiv adecvat, înainte ca misiunea să țintească capturi mai mari, în misiuni viitoare, care vor include chiar prinderea unor obiecte multiple.

Potrivit ESA, care are sediul la Paris, misiunea va fi efectuată pe baza unui contract de servicii cu un consorțiu comercial condus de un start-up, deschizând astfel piața de deservire a orbitelor, precum și de eliminare a deșeurilor din spațiu.

"ClearSpace va acoperi restul costului acestei misiuni din investiții comerciale", se arată în comunicatul ESA.

În aproape 60 de ani de activitate spațială, cele peste 5.550 de lansări au plasat pe orbită 42.000 de obiecte spațiale, dintre care 23.000 sunt în continuare în spațiu.

ESA va organiza o întâlnire online săptămâna viitoare pentru a explica în detaliu programul misiunii.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău