Agenția Spațială Europeană a anunțat că a suspendat misiunea ruso-europeană spre Marte

  • 17 Martie 2022 17:58
Agenția Spațială Europeană a anunțat că a suspendat misiunea ruso-europeană spre Marte

Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat joi că a suspendat misiunea ruso-europeană spre Marte, din cauza invaziei trupelor ruse în Ucraina.

„Deplângem victimele umane și consecințele tragice ale acestei agresiuni împotriva Ucrainei. Recunoaștem impactul asupra explorării științifice a spațiului, dar ESA este total aliniată cu sancțiunile impuse de statele sale membre împotriva Rusiei", se arată într-un comunicat emis de ESA.

În timpul unei reuniuni la Paris, consiliul de administrație al ESA "a recunoscut imposibilitatea derulării în continuare a cooperării cu agenția spațială a Rusiei, Roscosmos, în cadrul misiunii ExoMars, care urma să fie lansată în 2022 și, în consecință, îl mandatează pe directorul general al ESA să ia toate măsurile necesare pentru suspendarea cooperării în cadrul misiunii", se mai arată în comunicat.

În ciuda suspendării misiunii pe Marte, ESA a mai spus că programul Stației Spațiale Internaționale (ISS) "continuă să fie derulat, principalul obiectiv fiind continuarea în siguranță a operațiunilor pe ISS, inclusiv cu menținerea în siguranță a echipajului". 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău