Agenția Sănătății Publice: Ce instituții vor fi comasate

  • 01 Mai 2017 11:55
Agenția Sănătății Publice: Ce instituții vor fi comasate

Guvernul continuă să comaseze instituțiile existente și să creeze altele noi. După ce s-a votat crearea Agenției Servicii Publice și s-a anunțat despre intenția de a fonda Inspectoratul pentru Protecția Mediului, dar și a Agenției pentru Supraveghere Tehnică, a venit rândul reorganizării instituțiilor din domeniul sănătății.

Potrivit unui proiect de act normativ, Guvernul propune crearea Agenției Sănătății Publice, scrie BIZLAW.

Agenția va fi formată prin fuzionarea a 40 de entități. Astfel, vor fi comasate toate centrele de sănătate raionale, dar și Agenția Transplantului, Consiliul Național de Evaluare și Acreditare în Sănătate, Centrul Național de Management în Sănătate, Centrul Național de Sănătate Publică, centrele de sănătate publică din municipiile Chișinău și Bălți.

Urmare a fuziunii, patrimoniul, unitățile de personal stabilite în efectivul-limită și bugetul pentru anul 2017 ale acestor instituții vor fi transmise Agenției Sănătății Publice, aceasta fiind succesorul de drepturi al instituțiilor care fuzionează. Conform proiectului, personalul angajat al instituțiilor care fuzionează se transferă în Agenția Sănătății Publice, cu respectarea prevederilor legislației muncii.

Totodată, având în vedere excluderea competențelor în domeniul controlului de stat ale Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, se impune revizuirea structurii acesteia. Astfel, urmează a fi lichidat Inspectoratul farmaceutic și dispozitivelor medicale, atribuțiile acestuia fiind transmise Agenției Sănătății Publice.

Pentru reorganizarea propusă se oferă un termen de 2 luni, perioadă în care urmează să se realizeze fuziunea instituțiilor și să se stabilească structura organizatorică a Agenției Sănătății Publice, astfel încât aceasta:

  • să cuprindă consiliul de soluționare a disputelor, conform prevederilor din Legea privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător;
  • să conțină subdiviziuni privind: analiza și evaluarea riscurilor, și planificare a controalelor; siguranța ocupațională și pentru protecția consumatorilor.

Tot în această perioadă, trebuie să se propună Guvernului spre aprobare regulamentul Agenției Sănătății Publice, precum și modificările la celelalte acte normative care reglementează activitatea acesteia și care necesită a fi ajustate în conformitate cu reorganizările propuse.

Pentru a asigura organizarea operativă a Agenției Sănătății Publice și funcționalitatea acesteia, se prevede ca, în termen de 2 săptămâni de la aprobarea efectivului-limită al agenției, conducătorul acesteia să aprobe statele de personal pentru instituție.

Imediat după aprobarea și publicarea hotărârii, dar nu mai târziu de o săptămână, conducătorii instituțiilor vizate trebuie să preavizeze personalul instituțiilor cu privire la reorganizare și transfer, conform prevederilor legislației muncii. Disponibilizarea salariaților care refuză transferul la Agenția Sănătății Publice urmează să se facă în conformitate cu legislația muncii în vigoare.

Potrivit autorilor, prevederile proiectului vor crea un sistem instituțional funcțional, optimizat și consolidat în domeniile de competență, în special în partea ce se referă la atribuțiile în domeniul controlului de stat al activității de întreprinzător. Implicit, aprobarea prevederilor propuse va permite și realizarea scopurilor privind diminuarea sarcinii controalelor de stat asupra activității de întreprinzător, dar și consolidarea capacităților funcționale, promovarea unei viziuni unice în domeniul controlului în sănătate.

Amintim că, recent Guvernul a aprobat crearea Agenției Servicii Publice. Aceasta va fi formată prin fuziunea Întreprinderii de Stat Centrul Resurselor Informaționale de Stat ”Registru” cu Întreprinderea de Stat ”Camera Înregistrării de Stat”, Întreprinderea de Stat ”Cadastru”, ”Serviciul Stare Civilă” și”Camera de Licențiere”.

De asemenea, Guvernul intenționează să creeze Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Acesta va prelua funcțiile de control în ceea ce privește protecția mediului înconjurător și folosirea resurselor naturale de la Inspectoratul Ecologic de Stat, Serviciul Piscicol și Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale.

Totodată, urmează să fie fondată Agenția pentru Supraveghere Tehnică. Instituția va fi creată prin fuzionarea Inspectoratului Principal de Stat pentru Supravegherea Tehnică a Obiectelor Industriale Periculoase, Inspecției de Stat în Construcții și Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică și Regim.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău