Agenția nucleară a Ucrainei raportează niveluri crescute de radiații la Cernobîl

  • 25 Februarie 2022 11:55
Agenția nucleară a Ucrainei raportează niveluri crescute de radiații la Cernobîl

Agenția nucleară ucraineană a declarat vineri că înregistrează niveluri crescute de radiație la situl fostei centrale atomice de la Cernobîl, relatează Reuters, citat de AGERPRES.

Experții societății Ekoțentr din Ucraina atribuie creșterea de radiații gamma în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele, a indicat pe Facebook Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU), citat de Ukrinform.

Sistemul automatizat de monitorizare a radiațiilor din zona de excludere de la Cernobîl a înregistrat anterior o depășire a nivelurilor acceptabile a radiațiilor gamma, potrivit Ukrinform.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak anunțase joi seara că armata ucraineană a pierdut controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl. De asemenea, el a spus că nu se cunoaște starea instalațiilor de la Cernobîl și cea a depozitelor de deșeuri nucleare.

Starea instalațiilor nucleare și a altor obiective ale centralei nucleare de la Cernobîl este neschimbată, indicase anterior Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina, citat de Ukrinform.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău