Agenția Mondială Antidoping ar putea decide noi sancțiuni împotriva Rusiei

  • 22 Ianuarie 2019 11:10
Agenția Mondială Antidoping ar putea decide noi sancțiuni împotriva Rusiei

Agenția Mondială Antidoping (AMA/WADA), care se reunește marți, ar putea decide eventuale noi sancțiuni contra Rusiei, acuzată de dopaj de stat între 2011 și 2015, informează AFP, potrivit Agerpres.

Comitetul Executiv al Agenției, organismul său politic compus din reprezentanți guvernamentali și ai mișcării olimpice, va delibera marți prin teleconferință, miza fiind o posibilă nouă suspendare a Agenției antidopaj a Rusiei (RUSADA), după ce mai multe date legate de controalele fostului laborator din Moscova au fost recuperate de experții AMA/WADA cu o întârziere de 15 zile peste data limită.

Comitetul Executiv se va pronunța de fapt asupra recomandărilor - ținute secrete - comitetului de revizuire a conformității (CRC), care s-a reunit la Montreal, sediul AMA/WADA, pe 14 și 15 ianuarie.

Anunțând pe 20 septembrie ridicarea suspendării RUSADA în vigoare din 2015, AMA/WADA a însoțit această decizie considerată controversată de condiții stricte. Printre acestea, recuperarea datelor înregistrate în anii 2011-2015 aflate în centrul scandalului, trebuiau să se producă înainte de sfârșitul anului trecut.

Însă o primă misiune a AMA/WADA la laboratorul rus, la jumătatea lunii decembrie, a eșuat, din motive "logistice", după cum a susținut Kremlinul. O a doua misiune, la începutul lunii ianuarie, s-a soldat în final cu recuperarea datelor chiar înainte ca CRC să trimită recomandările sale comitetului executiv la mijlocul lunii ianuarie. Mai exact la două săptămâni după data limită.

Juristul canadian Richard McLaren, aflat la originea raportului care a scos la lumină acuzațiile de dopaj instituțional din Rusia între 2011 și 2015, consideră că "sute" de cazuri de dopaj ar putea fi conținute în datele laboratorului din Moscova, la care AMA/WADA a avut acces în ultimele zile.

Întrebat în legătură cu cazurile concrete pe care aceste date le pot furniza, canadianul a evocat "între 300 și 600 de cazuri", chiar dacă a insistat că totuși este vorba de "supoziții".

"Anumite date vor trebui analizate pentru a determina autenticitatea lor. Iar acest lucru nu este posibil în câteva zile", a subliniat juristul canadian într-un interviu acordat postului de televiziune german ARD, adăugând că experții AMA/WADA au fost nevoiți să aștepte până la termenul limită 31 decembrie pentru a putea primi accesul la aceste date.

"Este intrigant să ne uităm la ce s-a întâmplat în luna decembrie. Ei nu erau pregătiți să furnizeze informațiile, iar zece zile mai târziu, în ianuarie, sunt pregătiți. Eu sper totuși că AMA/WADA a obținut datele complete și veritabile", a adăugat McLaren.

Obținerea acestor date înainte de 31 decembrie era o condiție strictă fixată de AMA/WADA atunci când a acceptat pe 20 septembrie să ridice sancțiunile la adresa Agenției antidoping a Rusiei (RUSADA), suspendată din noiembrie 2015.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Nori împrăștiați
Umiditate:87 %
Vint:4,63 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău