Agenția meteorologică din Rusia a recunoscut o creștere a concentrației de ruteniu 106. Norul radioactiv s-a deplasat spre Europa

  • 21 Noiembrie 2017 17:17
Agenția meteorologică din Rusia a recunoscut o creștere a concentrației de ruteniu 106. Norul radioactiv s-a deplasat spre Europa

Cu o întârziere de două luni, Agenția meteorologică din Rusia a recunoscut o creștere semnificativă la sfârșitul lunii septembrie a concentrației de ruteniu 106, un izotop radioactiv, în probele prelevate la sud de Munții Urali, asigurând însă că nivelul poluării nu a prezentat niciun pericol pentru populație, anunță RRA.

Cel mai ridicat nivel de poluare, de 440 de ori mai mare față de nivelul din luna precedentă s-a înregistrat în două sate din regiunea Celeabinsk.

Ambele se află la mai puțin de o sută de kilometri distanță de una dintre cele mai mari uzine nucleare din Rusia, Combinatul Mayak, specializat inclusiv în reprocesarea combustibililor și materialelor radioactive uzate.

Autoritățile ruse nu au putut preciza originea ruteniului și cauzele poluării.

Și compania de stat pentru energie atomică, Rosatom, neagă că ar fi avut loc vreun incident nuclear pe teritoriul Federației Ruse.

Datele oficiale arată că norul radioactiv s-a deplasat spre vest, ajungând în toate țările europene. Cele mai mari concentrații de ruteniu s-au înregistrat în România, pe 30 septembrie, și Slovacia, pe 29 și 30 septembrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău