Agenția Internațională pentru Energie Atomică 'puternic preocupată' de un sit iranian nedeclarat (raport)

  • 24 Februarie 2021 10:46
Agenția Internațională pentru Energie Atomică 'puternic preocupată' de un sit iranian nedeclarat (raport)

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) s-a declarat 'puternic preocupată' de posibila prezență de material nuclear la un sit iranian nedeclarat, potrivit unui raport consultat marți de AFP la Viena.

Îngrijorarea survine într-un context tensionat în care Iranul a început să limiteze inspecțiile agenției ONU, după expirarea unui termen fixat de Teheran pentru ridicarea sancțiunilor americane.

AIEA a făcute deja referire la acest sit - un antrepozit din districtul Turquzabad al capitalei iraniene - în raportul său din noiembrie, considerând explicațiile Teheranului 'necredibile'.

'Prezența de particule de uraniu antropogenic (rezultat din activități umane), nedeclarate de Iran, traduce în mod clar prezența de material nuclear și/sau a unui echipament contaminat de materialul nuclear în acest loc', scrie agenția.

'La capătul a 18 luni, Iranul încă nu a furnizat explicațiile necesare, integrale și credibile din punct de vedere tehnic', adaugă raportul, precizând că directorul general al AIEA, Rafael Grossi, care s-a aflat la sfârșitul săptămânii trecute la Teheran, și-a reiterat 'îngrijorarea față de lipsa de progrese' pe acest subiect.

Teheranul continuă, de altfel, să acumuleze uraniu slab îmbogățit, a cărui cantitate depășește deja de 14 ori limita autorizată prin acordul din 2015, potrivit acestui document ce va examinat la un Consiliu al Guvernatorilor AIEA săptămâna viitoare.

La 16 februarie, cantitatea de uraniu slab îmbogățit era de 2967,8 kg, față de un plafon fixat la 202,8 kg. În precedentul raport, acest stoc era de 2.442,9 kg.

Iranul a început din 2019 să încalce progresiv prevederile acordului după ce fostul președinte american Donald Trump a retras SUA din înțelegere și a reimpus sancțiuni Republicii Islamice.

La începutul anului, Iranul a anunțat că a reluat îmbogățirea uraniului la nivelul de 20%, în ceea ce constituie cea mai spectaculoasă dintre aceste dezangajări din acord.

O lună mai târziu, a anunțat că începe producția de uraniu metalic pentru a alimenta reactorul de cercetare de la Teheran, însă acest uraniu poate fi folosit la fabricarea de arme nucleare.

În pofida dezmințirilor sale, Republica islamică este acuzată, mai ales de către Israel, inamicul său declarat, că încearcă să se doteze cu arma atomică.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău