Agenția Franceză pentru Dezvoltare va oferi R. Moldova un împrumut de 60 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului energetic și feroviar

  • 09 Noiembrie 2022 12:21
Agenția Franceză pentru Dezvoltare va oferi R. Moldova un împrumut de 60 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului energetic și feroviar

Republica Moldova va beneficia de un împrumut în valoare de 60 de milioane de euro, acordat de Agenția Franceză pentru Dezvoltare. La ședința de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au decis să propună spre examinare în plenul Parlamentului ratificarea Acordului de facilitate de credit dintre Republica Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare.

Necesitatea obținerii creditului de 60 de milioane de euro a apărut în urma consecințelor provocate de Federația Rusă în Ucraina, a crizei energetice și a inflației. Astfel, banii vor fi folosiți pentru consolidarea programelor de protecție socială, pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la gaze și pentru adoptarea reformelor în vederea dezvoltării energiilor regenerabile. De asemenea, resursele financiare vor fi valorificate pentru adoptarea unui nou cod al transporturilor feroviare și reformării sectorului.

Împrumutul care va fi contractat prevede o maturitate de 15 ani, inclusiv perioada de grație de cinci ani. Rambursarea acestuia va fi efectuată de două ori pe an, în 20 de tranșe egale. Creditul va fi debursat într-o singură tranșă, termenul-limită fiind de 13 octombrie 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău