Agenția europeană specializată este încrezătoare că până la Crăciun va da un aviz pozitiv pentru vaccinarea împotriva COVID-19

  • 25 Noiembrie 2020 18:42
Agenția europeană specializată este încrezătoare că până la Crăciun va da un aviz pozitiv pentru vaccinarea împotriva COVID-19

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) este 'foarte încrezătoare'' că va putea da o opinie științifică pozitivă asupra unor vaccinuri împotriva COVID-19 înainte de Crăciun, a declarat miercuri directorul executiv al acestei agenții europene, Emer Cooke.

''Dacă totul merge bine, putem fi foarte încrezători că am putea avea o opinie pozitivă înainte de Crăciun'', a spus Cooke într-un interviu radiofonic acordat postului irlandez RTE, potrivit Reuters.

Potrivit publicației Irish Independent, Emer Cooke a spus marți că obiectivul EMA este să poată da o recomandare pozitivă într-un termen similar celui al Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) a SUA, al cărei verdict asupra vaccinului Pfizer este așteptat aproximativ la jumătatea lunii decembrie.

''Ceea ce evaluăm în acest moment sunt rezultatele testelor clinice, și acestea sunt foarte pozitive. Dar până când vom privi datele în detaliu și ne vom asigura că acolo este ceea ce se spune pe cutie că avem, nu-l putem recomanda publicului european'', a explicat responsabilul agenției europene.

''Dați-mi voie să spun că o eficacitate de 90% este foarte, foarte bună pentru un vaccin, așadar posibilitatea ca aceasta să fie validată în practică de ceea ce vedem în dosar ne face să privim acest lucru cu foarte mult optimism'', a mai spus Emer Cooke când a fost întrebat despre datele studiilor clinice prezentate de trei companii farmaceutice.

Comisia Europeană a semnat până în prezent, în numele statelor membre ale UE, contracte pentru achiziția vaccinurilor împotriva COVID-19 dezvoltate de companiile AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi, Pfizer/BioNTech, CureVac și Moderna, care însumează aproape două miliarde de doze. Vaccinurile dezvoltate de AstraZeneca, Pfizer/BioNTech și Moderna sunt la ora actuală supuse evaluării agenției europene.

Potrivit președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cantități semnificative din vaccinurile împotriva COVID-19 sunt așteptate din luna aprilie 2021, ea estimând că, în cel mai fericit scenariu, companiile farmaceutice ar putea livra lunar Uniunii Europene până la 50 de milioane de doze, care vor fi repartizate proporțional în funcție de populația fiecărei țări membre.

Cele mai multe țări se află încă în etapa de alcătuire a planurilor lor naționale ce vizează distribuirea și administrarea dozelor de vaccin. Italia se așteaptă să primească primele doze cu vaccinuri Pfizer-BioNTech și AstraZeneca la începutul anului viitor. Spania intenționează să înceapă vaccinarea populației sale din ianuarie 2021.

În Bulgaria, inspectorul-șef din domeniul sănătății se așteaptă ca primele livrări cu vaccinuri aprobate să sosească în martie-aprilie. Ministerul de Externe din Ungaria a spus că primele doze vor ajunge în țară cel mai devreme în primăvara anului 2021.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
5
Tue
2
Wed
-0
Thu
-2

Curs oficial BNM 23 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1921 -0.0000
USD 17.4521 -0.0000
RON 4.3476 -0.0000
UAH 0.6167 -0.0000
RUB 0.2364 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău