Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă intenționează să ancheteze acuzațiile de refulare a migranților aduse de media

  • 11 Noiembrie 2020 08:35
Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă intenționează să ancheteze acuzațiile de refulare a migranților aduse de media

Directorul executiv al Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), Fabrice Leggeri, a cerut marți înființarea unui comitet care să soluționeze problemele de supraveghere pe mare ca urmare a acuzațiilor aduse agenției de implicare în refularea ilegală a ambarcațiunilor migranților spre porturile de origine din Turcia, informează dpa, citat de Agerpres.

La solicitarea comisarului european pentru afaceri interne Ylva Johansson, marți a avut loc o ședință extraordinară a consiliului de administrație al Frontex.

Leggeri a spus că ar trebui înființat un comitet de evaluare care să discute aspecte cu caracter legal privind supravegherea frontierelor maritime externe de către Frontex.

Conform propunerii Frontex, comitetul va fi coordonat de Comisia Europeană, iar statele membre pot participa în mod voluntar.

"Orice acuzație de abatere sau încălcare a tratatelor internaționale sau a drepturilor fundamentale în cadrul operațiunilor comune coordonate de Frontex este tratată cu preocupare serioasă și investigată cu atenție", a spus Leggeri într-un comunicat.

Refularea migranților înspre porturile de origine sau în apele internaționale este ilegală în conformitate cu legislația internațională și europeană. Cu toate acestea, în ultimii ani, agenția a fost acuzată în repetate rânduri că a colaborat cu autoritățile naționale ale gărzilor de coastă în legătură cu astfel de refulări.

Luna trecută, o anchetă comună realizată de Bellingcat, Spiegel și alte mass-media a constatat că Frontex a fost implicată activ sau prezentă la mai multe incidente petrecute la frontiera maritimă eleno-turcă începând din martie.

Într-un astfel de caz, o navă Frontex ar fi blocat o barcă plină de migranți, apoi s-a îndepărtat fără a prelua oameni. Înregistrările video arată o navă de pază grecească care respinge barca înapoi spre Turcia.

Organizațiile pentru drepturile omului au acuzat în repetate rânduri Atena că permite refulări ilegale, acuzații negate de autoritățile elene.

Potrivit AFP, Comisia Europeană a declarat marți că așteaptă răspunsuri până la sfârșitul lunii de la Frontex cu privire la aceste acuzații.

Ylva Johansson a apreciat pe Twitter că reuniunea de marți reprezintă un "început bun pentru ceea ce vreau să fie un proces transparent". "Comisia a cerut directorului executiv al Frontex Fabrice Leggeri să răspundă la întrebări înainte de următoarea ședință a consiliului de administrație programată să se desfășoare pentru la sfârșitul lunii noiembrie", a adăugat ea. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău