Agenția de Mediu emite avertismente în legătură cu declanșarea incendiilor de vegetație

  • 19 August 2021 08:00
Agenția de Mediu emite avertismente în legătură cu declanșarea incendiilor de vegetație

Deșeurile pot duce la izbucnirea unor incendii în păduri. Sticlele goale sunt deosebit de periculoase. Sub acțiunea razelor solare, sticlele acționează ca lentile, provocând incendii. Atenționarea vine din partea Agenției de Mediu, în contextul în care în ultimele zile s-au produs incendii devastatoare în mai multe state ale lumii, transmite IPN.

Doar în Turcia, în ultimele șapte zile, incendiile au distrus peste 140 de mii de hectare din pădurile țării. Peste 100 mii de hectare de pădure din Grecia au ars. Sudul și centrul Italiei au fost afectat de incendii de vegetație, cu flăcări care au devastat pădurile din Calabria și de pe insulele Sicilia și Sardinia. În Siberia, cea mai întinsă regiune a Rusiei, incendiile de pădure din această vară au afectat deja milioane de hectare de teren.

Pe lângă deșeuri, și echipamentele cu lentile puternice sunt periculoase. Aparatele de fotografiat cu obiective, lăsate ore întregi sub lumina directă a soarelui, pot cauza incendii. Este important că obiectivul aparatului să fie acoperit cu capac.

Peste 90% din incendiile forestiere în Moldova sunt cauzate de neglijența umană, în special în perioadele mai uscate. Aproape 2/3 din teritoriul Moldovei sunt predestinate agriculturii, iar deseori incendiile forestiere sunt cauzate de oameni care aprind primăvara și toamna vegetația pe terenurile agricole. Incendiul se poate răspândi de la iarbă către pădurea aflată în vecinătate.

Agenția de Mediu recomandă gestionarilor de terenuri din fondul forestier, administrației publice locale și populației să respecte regulile antiincendiare, să nu  aprindă intenționat vegetația uscată, resturile menajere și să fie precauți cu focul în terenurile deschise în preajma fondului forestier.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău