Agenda de manifestări dedicate Unirii Basarabiei cu România, organizate în preajma zilei de 27 martie
-
25 Martie 2019 12:20
O serie de manifestări dedicate Unirii Basarabiei cu România sunt organizate în preajma zilei de 27 martie, de către Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu”, în mai multe localități din R. Moldova.
Biblioteca publică Leova găzduiește expoziția „Voievozi și domnitori români – precursori ai Marii Uniri”. Expoziția omagiază marile personalități ale istoriei românilor: Mircea cel Bătrân, Alexandru cel Bun, Iancu de Hunedoara, Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Matei Basarab, Vasile Lupu, Constantin Brâncoveanu, Alexandru Ioan Cuza ș.a. pentru care idealul unirii tuturor românilor a constituit destin și jertfă pe altarul românității.
La Muzeul de Istorie și Etnografie Leova este vernisată o expoziție inedită „Nichita Stănescu”, realizată în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române și care propune publicului din Republica Moldova o călătorie în lumea poetică a lui Nichita Stănescu, în special în cea a celebrelor 11 Elegii, prin intermediul textelor de poezie și a imaginilor oferite de criticul Ioan Cristescu și de artistul Mircia Dumitrescu.
Expoziția „Contribuția marilor personalități românești la realizarea Marii Uniri” va fi vernisată marți, 26 martie, la Soroca, în incinta Muzeului de Istorie și Etnografie. De asemenea, va avea loc un TeDeum de comemorare a omului politic și istoricului Alexandru Moșanu și prezentarea revistei ”Destin Românesc”, de către istoricul Gheorghe Negru.
La Biblioteca Publică „Basarabia” din Soroca va fi organizată o masă rotundă cu tema ”Mitropolitul Gurie Grosu, artizan al Unirii Basarabiei cu România", cu participarea unor scriitori, istorici, profesori din Soroca și din Chișinău.
Un concert dedicat Unirii Basarabiei cu România va fi organizat în această seară la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău.
Spectacolul „Omu’ bun și pomu’ copt” va reuni artiști de pe ambele maluri ale Prutului.
Prima parte a concertului va fi dedicată evenimentului istoric de la 27 martie 1918, când a fost senat Actul Unirii Basarabiei cu România. Va fi muzică patriotică, cântecele renașterii naționale, după cum a anunțat organizatoarea evenimentului Lucia Culev.
Mircea Rusu din România și Valy Boghean Band vor cânta în partea a doua a concertului muzică folk, muzică de dor și de dragoste.
Mircea Rusu este autorul a numeroase cântece, mari succese ale muzicii românești de după 1989, intrate în memoria colectivă a publicului larg din Romania.
Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România, prin votul de la 27 martie 1918 a Sfatului Țării de la Chișinău, proces care s-a încheiat la 1 decembrie 1918 cu Marea Unire de la Alba Iulia.