Agendă bogată de manifestări dedicate Limbii Române, celebrată astăzi în Republica Moldova

  • 31 August 08:23
Agendă bogată de manifestări dedicate Limbii Române, celebrată astăzi în Republica Moldova

Ziua Limbii Române va fi sărbătorită astăzi la Chișinău și în alte orașe ale Republicii Moldova printr-o serie de manifestări care includ depuneri de flori, lansări de carte, mese rotunde, recitaluri de poezie, concursuri de testare a competențelor lingvistice, etc. Ziua se va încheia cu un un concert pe strada pietonală Eugen Doga, susținut de mai multe formații și interpreți

Peste 1500 de persoane sunt așteptate la evenimentul Marea Dictare Națională, de la ora 09:00. Toți doritorii, indiferent de vârstă și studii pot participa pentru a-și testa competențele lingvistice. În acest an dictarea este organizată în Piața Marii Adunări Naționale.

Sărbătoarea Limbii Române va culmina la ora 10:00, cu depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe la Aleea Clasicilor, locul din care au pornit primele manifestări prin care românii basarabeni își cereau drepturile naționale, în primul rând limbă și alfabet.

La Chișinău continuă Salonul Internațional de Carte „Bookfest”, unde cele mai importante edituri din România și Republica Moldova își prezintă ofertele editoriale.

La bibliotecile din țară sunt organizate mese rotunde, recitaluri de poezie, expoziții de carte, vernisaje, simpozioane și ateliere de lectură, menite să celebreze și să promoveze limba română ca element fundamental al moștenirii culturale.

Academia de Științe a Moldovei și Academia Română organizează o ședință festivă pentru a celebra Limba Română.

Tot pe 31 august se deschide Congresul Mondial al Eminescologilor ajuns la cea de-a XIII-a ediție. Vor participa președinții Academiilor de Științe din România și Moldova, Ioan-Aurel Pop și Ion Tighineanu, președintele Consiliului Academicienilor, Mihai Cimpoi, precum și președintele Curții Constituționale a României, Marian Enache.  

De la ora 18:00, pe strada pietonală Eugen Doga din centrul Chișinăului va avea loc un concert dedicat Limbii române, unde vor evolua Natalia Barbu, Brio Sonores, Cătălin Josan, Cristofor Aldea Teodorovici și alții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
16
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău