AFP: Rusia vrea să epuizeze Ucraina cu atacurile sale masive

  • 04 Ianuarie 19:21
AFP: Rusia vrea să epuizeze Ucraina cu atacurile sale masive

Recentele atacuri masive ale Rusiei împotriva marilor orașe ucrainene au ca scop, potrivit experților, epuizarea populației și a apărării antiaeriene a Ucrainei, care a cerut din nou mai multe arme de la aliații săi occidentali, relatează news.ro.

Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Rusia a tras aproape 300 de rachete și peste 200 de drone explozive Shahed în două atacuri, la 29 decembrie și în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, care s-au soldat cu moartea a aproximativ 50 de persoane, mai menționează news.ro.

La un an de la atacurile masive ale Moscovei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, această campanie de la mijlocul iernii a lovit instalații civile vitale și zone rezidențiale, potrivit Kievului. Ca de obicei, Moscova susține că vizează doar ținte militare.

Unul dintre obiectivele principale ale Kremlinului - explică Mick Ryan, cercetător asociat la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) - este de a "testa" apărarea antiaeriană a Ucrainei, care a fost întărită de sistemul american Patriot și de echivalentul său franco-italian, SAMP/T MAMBA.

Moscova caută să se angajeze într-o cursă contra cronometru în speranța că "Ucraina va rămâne fără interceptoare înainte ca Rusia să rămână fără rachete și drone", relatează acest general australian în retragere pe X (ex-Twitter).

Rusia a trecut la o economie de război, în timp ce Occidentul se străduiește să furnizeze cantitatea necesară de rachete antiaeriene sol-aer, care sunt mult mai complexe și mai scumpe de fabricat decât unele drone construite parțial din echipamente civile.

Principala țintă a atacurilor rusești este "industria de apărare", pe care Kievul încearcă să o consolideze în fața scăderii livrărilor de arme occidentale, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Rușii "încearcă acum să atace complexul militar-industrial, companiile, nu infrastructura energetică (spre deosebire de iarna trecută, n.r.), ci producția de armament", explică pentru AFP analistul militar Mykola Bielieskov, de la Institutul ucrainean pentru studii strategice.

"Am început să producem mai multe arme decât înainte", a declarat pentru AFP Sergiy Zgourets, director al centrului de cercetare ucrainean Defence Express, referindu-se la muniții, drone, vehicule blindate și radare.

Pentru a atinge aceste obiective, "secvențierea și mixul de proiectile rusești s-au schimbat, au devenit mai complexe", explică pentru AFP Stéphane Audrand, consultant francez în domeniul riscurilor internaționale.

Comandantul-șef al armatei ucrainene a descris pe Telegram gama de proiectile folosite de ruși în timpul atacului din 1-2 ianuarie: drone, rachete de croazieră moderne, rachete mai vechi și rachete balistice.

Ucraina susține, de asemenea, că a doborât 10 rachete hipersonice Kinjal, despre care Kremlinul susține că erau "invincibile".

Scopul atacurilor rusești este, de asemenea, ca de la începutul războiului în februarie 2022, de a submina moralul populației.

"Victoriile" rusești pe teren sunt locale și au un cost uman exorbitant, așa că Putin încearcă din nou această altă pârghie de presiune", analizează Tatiana Kastouéva-Jean, de la Institutul Francez de Relații Internaționale.

"Nu voi renunța, sunt pregătit pentru orice, veți suferi fără încetare și veți muri dacă nu vă supuneți condițiilor mele' - acesta este mesajul său", explică ea, intervievată de AFP.

Președintele rus se adresează de asemenea Occidentului, dorind să demonstreze că 'sprijinul acordat Ucrainei nu face decât să prelungească suferința populației și să transforme Ucraina într-un abis financiar, unde infrastructura costisitoare poate fi reconstruită la nesfârșit', potrivit acesteia.

Aceste atacuri capătă în cele din urmă o dimensiune de represalii, consideră Tatiana Stanovaya, fondatoarea R. Politik, un centru de analiză a politicii rusești. După atacurile ucrainene asupra orașului rus Belgorod, care au provocat moartea a 25 de oameni la 30 decembrie, Vladimir Putin a transmis următorul mesaj: "Ucraina nu ne poate ataca fără consecințe", spune ea.

În fața acestei campanii rusești, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut accelerarea livrărilor occidentale de "sisteme suplimentare de apărare aeriană, drone de luptă" și "rachete cu o rază de acțiune de peste 300 de kilometri".

Acest mesaj a fost reluat de Polonia, care a cerut miercuri ca Ucraina să fie dotată cu rachete cu rază lungă de acțiune pentru a riposta la atacurile rusești.

Kievul așteaptă, de asemenea, avioanele de luptă F-16 promise de mai multe țări europene, care pot contribui la apărarea antiaeriană cu rachete aer-aer.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău