Aflat la Bruxelles, președintele sârb a decis să nu discute cu cel kosovar

  • 07 Septembrie 2018 13:56
Aflat la Bruxelles, președintele sârb a decis să nu discute cu cel kosovar

Președintele sârb Aleksandar Vucic nu va discuta vineri, la Bruxelles, cu președintele kosovar Hashim Thaci și nu se știe dacă și unde vor continua tratativele cu Pristina, a anunțat vineri șeful Biroului guvernamental sârb pentru Kosovo-Metohija, Marko Djuric, transmite Tanjug.

Djuric a făcut această declarație după întâlnirea desfășurată la Bruxelles între președintele sârb Aleksandar Vucic și șefa diplomației europene Federica Mogherini.

Oficialul sârb a menționat că președintele Serbiei a luat decizia de a nu se întâlni cu Thaci din cauza amenințărilor și minciunilor proferate de albanezii kosovari.

''Belgradul dorește să mențină pacea, dar nu poate accepta tentativele de amenințare la adresa lui Aleksandar Vucic și interzicerea vizitei acestuia în Kosovo'', a spus Marko Djuric.

El a adăugat că încercările lui Hashim Thaci de a prezenta Presevo, Medvedja și Bujanovac drept parte a teritoriului kosovar sunt inacceptabile. ''Singurul teritoriu despre care trebuie să discutăm este cel al Kosovo-Metohija'', a explicat oficialul sârb.

În cursul serii de vineri, șeful statului sârb urmează să facă declarații pentru presă.

Aleksandar Vucic și Hashim Thaci urmau să reia vineri, la Bruxelles, convorbirile pentru normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Pristina, în vederea ajungerii la un acord în cursul anului viitor. Uniunea Europeană mediază negocierile dintre Serbia și Kosovo, oferindu-le acestora perspectiva aderării la blocul comunitar cu condiția depășirii divergențelor actuale dintre ele.

Kosovo și-a declarat independența în februarie 2008, aceasta fiind recunoscută până în prezent de 23 dintre cele 28 de state membre ale UE. Țările membre care nu au făcut acest lucru sunt Spania, România, Slovacia, Grecia și Cipru.

Negocierile sârbo-kosovare mediate de Bruxelles au dus la un acord cadru în 2013. Totuși, fiecare parte susține că cealaltă își încalcă angajamentele în domenii precum energia, învățământul și drepturile minorității sârbe din Kosovo. Pentru depășirea acestui impas, șeful statului sârb a avansat recent ideea unui schimb de teritorii, oferind o parte din zona de sud a Serbiei populată masiv de etnici albanezi în schimbul anexării părții de nord a Kosovo dominate de etnici sârbi. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău